Exerciţiile fizice reduc riscul de cancer la sân. Vezi cum.

418

Exerciţiile fizice luptă împotriva dezvoltării cancerului la sân. Efectele preventive sunt şi mai pregnante în cazul femeilor, deoarece sportul acţionează asupra horomonului sexual feminin, estrogen, arată un studiu american citat de Daily Mail.

Coordonatorul proiectului, profesorul Mindy Kurzer, de la Departamentul de Ştiinţă a Alimentelor din cadrul Universităţii din Minessota, susţine că exerciţiile de aerobic influenţează modul în care estrogenul este descompus în corp, creând produşi care micşorează riscul dezvoltării cancerului mamar.

La studiu au participat 391 de femei sedentare, sănătoase, tinere, în perioada de premenopauză. Acestea au fost împărţite în două grupuri: unul în care acestea au păstrat un stil sedentar de viaţă şi unul în care participantele au introdus în orarul lor 30 de minute de exerciţii fizice atît moderate, cât şi intense, de cinci ori pe săptămână, pe o durată de 16 săptămâni. Au fost colectate mostre de urină atât în câteva zile înaintea începerii programului, cât şi după terminarea experimentului. Aceste mostre au fost testate apoi pentru a măsura nivelul a trei tipuri de estrogen şi nouă metaboliţi şi produşi.

Rezultatele au arătat că femeile care au participat la activităţile fizice au înregistrat o scădere a riscului de a dezvolta tumori la nivelul sânilor, în timp ce participantele care nu au depus efort fizic regulat nu au arătat nicio modificare în acest sens.

Dr. Kurzer atrage atenţia asupra beneficiilor pentru sănătate a mişcării şi, în acelaşi timp, subliniază beneficiile acestor activităţi asupra prevenirii acestei boli crunte.