Factori surprinzători ai stilului de viaţă care favorizează demenţa

73

Dezvoltarea declinului mental şi instalarea simptomelor demenţei în rândul persoanelor tinere sunt puternic influenţate de stilul de viaţă modern, iar printre factorii de risc se numără computerele, telefoanele mobile, chimicalele şi poluarea din aer, a arătat un studiu britanic citat de Daily Mail.

Instalarea simptomelor demenţei în rândul persoanelor tinere sunt puternic influenţate de stilul de viaţă modern, iar computerele, telefoanele mobile, substanţele chimice și poluarea atmosferei joacă un rol extrem de important, a arătat un studiu britanic citat de Daily Mail.

Studiul întreprins de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie a putut observa o creştere a ratei mortalităţii din cauza afecţiunilor neurologice, în cazul persoanelor sub 74 de ani, în toate cele 16 ţări incluse în cercetare. În majoritatea ţărilor, femeile înregistrează cel mai mare număr de morţi din cauza afecţiunilor neurologice.

Autorul studiului, prof. Colin Pritchard, este de părere că această creştere nu poate fi pusă pe seama moştenirii genetice, întrucât perioada luată în calcul este prea scurtă. În schimb, susţine acesta, de vină pentru această „epidemie" ar putea fi factorii sociali şi cei care ţin de mediu care influenţează stilul de viaţă modern. Printre aceştia se numără computerele, cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile, televizoarele care au crescut nivelul de radiaţii non-ionizante, dar şi transportul rutier şi aerian care sunt răspunzătoare de poluarea petro-chimică, precum şi chimicalele şi aditivii alimentari din mâncare.

Profesorul Pritchard subliniază amploarea pe care a luat-o acest fenomen, oferind ca exemplu două noi organizaţii britanice de caritate dedicate, care în urmă cu 30 de ani ar fi fost de neperceput. Este vorba de The Young Parkinson's Society (Societatea Tinerilor Bolnavi de Parkinson) şi Young Dementia UK.