Experţii avertizează: medicii pot confunda ADHD cu problemele de somn

115

Experţi neurologi avertizează că ceea ce pare a fi o „epidemie" a tulburării deficitului de atenţie printre copii ar putea fi de fapt răspândire îngrijorătoare a diagnosticelor puse greșit de medici.

Deficitul de Atenţie și Hiperactivitate (ADHD) este o tulburare comportamentală controversată, pentru care medicii recomandă adesea administrarea de medicamente. Cercetători citaţi de New York Times avertizează însă că, în multe dintre cazuri, este posibil ca medicii să prescrie medicamente pentru copii care au, de fapt, alte probleme precum tulburări ale somnului, sau apnee (sufocare în somn).

„Nimeni nu spune că ADHD nu există, însă există un sentiment destul de puternic acum potrivit căruia e nevoie să excludem întâi posibilitatea ca tulburarea să fie una a somnului, nu a atenţiei," a precizat dr. Merrill Wise, un neurolog pediatru, specialist în tulburări ale somnului, care lucrează în cadrul Centrului Metodist pentru Tulburări ale Somnului din Memphis (SUA).

Simptomele privării de somn pot fi ușor confundate cu cele ale ADHD. În timp ce adulţii reacţionează la lipsa de somn manifestând ameţeli sau vedere înceţoșată, copiii reacţionează adesea începând să se agite, să fie mofturoși sau încăpăţânaţi, să nu se poată concentra, să nu poată sta locului și să nu se poată înţelege cu prietenii.

Un studiu publicat în jurnalul Pediatrics indică existenţa unei corelări între lipsa de somn și simptomele de ADHD. Cercetătorii care au alcătuit studiul, l-au bazat pe monitorizarea a 11.000 de copii din Marea Britanie. „Lipsa de somn este o insultă pentru dezvoltarea organismului și a minţii unui copil, care poate avea un impact uriaș", a punctat Karen Bonuck, unul dintre autorii studiului.