Jeanșii skinny și tocurile înalte: monștrii din dulap

890

A fi la modă implică și anumite riscuri. Intră aici infecţiile bacteriene, amorţeala la nivelul picioarelor, fracturi, entorse, creșterea tensiunii musculare, disconfort abdominal, toate fiind efecte confirmate de către specialiști.

Pantalonii foarte strâmţi precum și curelele prea strânse pot provoca probleme de compresie a nervilor, senzaţie de amorţeală la picior şi probleme digestive. Dr. Octavio Bessa din Stamford, Connecticut, a inventat sintagma „sindromul pantalonilor strâmţi” și a listat-o în Arhiva Medicinei Interne din 1993, dupa ce a observat mulţi pacienţi cu disconfort abdominal, distensie şi arsuri la stomac din cauza purtării acestor haine. „Diagnosticului se poate da cu uşurinţă, în funcţie de compararea dimensiunii pantalonilor cu cea a circumferinţei abdominale,” susţine Bessa, conform Healthland.time.

Pantofii înguști și înalţi pot provoca bătături, leziuni ale nervilor, entorse la glezne, fracturi sau monturi la degete. Cu cât tocul este mai înalt, cu atât mai mult greutatea corpului provoacă presiune asupra degetelor, producând durere. „Soluţia este limitarea purtării acestor pantofi sau găsirea unui pantof cu un suport puternic, care are o distribuţie bună a greutăţii”, declară John E. Mancuso, pedolog în New York, pentru Wall Steet Journal.

Lenjeria intimă neadecvată, poate provoca iritaţii și totodată poate dezvolta infecţii bacteriene, agravate de purtarea jeanșilor strâmţi.

Bluzele cu gatul strâmt (67% dintre bărbaţi cumpără tricouri care au circumferinţa prea mică la gât) precum și cravatele purtate foarte strâmt pot opri circulaţia sângelui la cap, cauzând vedere înceţoșată, dureri de cap şi senzaţii de urechi înfundate. De asemenea, pot limita mișcările gâtului, și chiar creşterea tensiunii musculare la spate şi la umeri. Deoarece cravatele nu sunt spălate la fel de frecvent ca alte haine, ele pot fi purtătoare de anumiţi germeni, care pot provoca diverse boli.

Diverse alte accesorii implică și ele un risc: genţiile cu cordon lung, purtate pe umăr, pot provoca dureri și malformaţii ale umerilor. Extensiile de păr, purtate pentru perioade lungi de timp, pot duce la pierderea părului, efect generat și de purtarea excesivă a părului strâns prea puternic în coadă.