Loţiunile de plajă ajută la prevenirea îmbătrânirii pielii

148

Folosirea zilnică a cremelor cu factor de protecţie UV ne ajută să ne ferim de arsurile solare, dar în acelaşi timp ar putea contribui la prevenirea îmbătrânirii pielii, arată un studiu australian citat de Reuters.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Medicală Queensland au analizat efectele folosirii loţiunilor de plajă pe un eşantion de 903 adulţi cu vârste de până la 55 de ani, pe o perioadă de patru ani, începând din 1992. Jumătate dintre aceştia au fost rugaţi să folosească loţiuni cu factor de protecţie 15 sau mai mare în fiecare zi. Cremele au fost aplicate în zona capului, a gâtului, a braţelor şi mâinilor şi reaplicată pe parcursul zilei în caz de nevoie. Cealaltă jumătate a participanţilor a putut să folosească loţiuni la libera lor alegere.

Pe tot parcursul duratei experimentului, cercetătorii au analizat procesul de îmbătrânire a pielii din partea interioară a mâinii. Rezultatele au arătat că grupul care a folosit în fiecare zi loţiunile de plajă nu au prezentat schimbări evidente ale epidermei, aceştia fiind cu 24% mai puţin expuşi riscului de îmbătrânire a pielii (semne care nu sunt observabile cu ochiul liber), faţă de participanţii care au folosit cremele după bunul lor plac.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că suplimentul beta caroten, substanţă ce a fost administrată anumitor participanţi, nu a avut niciun efect de protecţie împotriva îmbătrânirii pielii.

Rezultatele studiului au fost întărite de dr. Brundha Balaraman, cercetător în dermatologie la Şcoala de Medicină din St. Louis, din cadrul Universităţii Washington, care nu a participat la cercetare. Aceasta a declarat pentru Reuters că procesul de îmbătrânire a pielii apare în urma expunerilor prelungite la razele solare periculoase. Atunci când radiaţiile UV penetrează pielea, ele pot produce rupturi ale colagenului şi mutaţii la nivelul ADN-ului. Din acest motiv, cercetătoarea recomandă folosirea de creme pentru plajă şi, în acelaşi timp, susţine că protejarea împotriva razelor solare puternice trebuie să devină un obicei dezvoltat de timpuriu. Pe lângă îmbătrânirea prematură a pielii, expunerea la razele soarelelui poate provoca arsuri la nivelul epidermei şi poate conduce la dezvoltarea cancerului de piele.