Luna de naștere ne influenţează sistemul imunitar

1002

Noile descoperiri arată că există o legătură între luna în care se nasc bebeluşii şi dezvoltarea sistemul imunitar şi nivelul vitaminei D.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Queen Mary din Londra şi Universitatea Oxford au descoperit că luna în care este născută o persoană poate influenţa riscul de a suferi de scleroză multiplă.

Scleroza multiplă este o afecţiune a sistemului imunitar ce atacă sistemul nervos central, provocând în cele din urmă probleme de vedere, auz, memorie şi control muscular. Cercetătorii cred că această afecţiune este o combinaţie complexă între gene şi mediu.

În Anglia, unde aproximativ 100.000 de persoane suferă de scleroză multiplă, s-a constatat că persoanele născute în luna mai au un risc mai mare de a suferi de această boală decât cele născute în luna noiembrie. Dat fiind faptul că vitamina D se produce prin expunerea la soare, efectul lunii a fost pentru cercetători o dovadă a rolului pe care îl joacă vitamina D în riscul de a suferi de scleroză multiplă, notează descopera.ro.

În acest studiu, oamenii de ştiinţă au analizat mostrele de sânge din cordonul ombilical de la 50 de bebeluşi născuţi în luna noiembrie şi de la alţi 50, născuţi în luna mai, în anii 2009 şi 2010, în Londra. Au stabilit nivelul vitaminei D şi cel al celulelor T autoreactive, celule care au capacitatea de a ataca chiar celulele proprii (eliminate apoi de sistemul imunitar), provocând afecţiuni autoimune.

Conform rezultatelor, bebeluşii născuţi în luna mai aveau un nivel mai mic de vitamina D (cu 20% mai mic faţă de ceilalţi) şi un nivel aproape dublu al celulelor T autoreactive, faţă de cei născuţi în luna noiembrie. Doctorul Sreeram Ramagopalan, coautor al studiului, a concluzionat că luna în care se naşte o persoană are un impact semnificativ asupra sistemului imunitar, chiar din urter; aceasta pare a fi cauza faptului că bebeluşii născuţi în mai prezintă un risc mai mare de a suferi de scleroză multiplă.

În acelaşi fel, este posibil să existe o legătură între acest efect şi nivelul vitaminei D, dar încă mai este de nevoie de studii pentru a analiza efectele suplimentării cu vitamina D a femeilor însărcinate şi efectul ulterior asupra dezvoltării sistemului imunitar şi asupra riscului de scleroză multiplă şi alte afecţiuni autoimune, conform declaraţiei făcute de Doctorul Sreeram Ramagopalan.