Mersul pe jos ar trebui să fie norma pentru drumurile scurte

12

Nu e suprinzător pentru mediul urban ca, dimineaţa, șoselele să fie aglomerate de mașini cu un singur pasager. Deplasarea cu mașina este atât o chestiune de comoditate, cât și una de statut social. Medicii însă nu mai contenesc să sfătuiască oamenii să meargă mai mult pe jos. Ba unii spun chiar că, la drumurile scurte, bicicleta sau mersul în pas rapid ar trebui să fie norma.

Dacă un drum poate fi făcut în 15-20 de minute de mers pe jos, renunţaţi la mașină. Acesta a fost mesajul lansat de Institutul Naţional pentru Sănătate și Excelenţă Clinică din Marea Britanie. O astfel de abordare ar putea fi necesară pentru a combate „epidemia tăcută" a inactivităţii, care afectează sănătatea a tot mai multor oameni.

Lipsa de exerciţiu fizic face la fel de multe victime la nivel mondial, ca şi fumatul, mai precis 5,3 milioane de decese pe an, susţine un studiu publicat de revista de specialitate The Lancet. Oamenii care locuiesc în ţări dezvoltate şi care au venituri mari sunt cei mai inactivi, au subliniat cercetătorii.

Fiziologul Michael Joyner afirmă în ediţia de august a revistei Journal of Physiology că soluţia ar fi declararea sedentarismului ca boală, în încercarea de a preveni această cauză frecventă a altor boli.