7 alimente care scad riscul de atac cerebral

1234

După cancer și bolile cardiovasculare, atacul cerebral este a treia cauză de mortalitate din lume. Și în cazul în care atacul cerebral nu ucide, el poate afecta definitiv calitatea vieţii bolnavului, din cauză că lezează temporar sau permanent o parte a creierului.

Printre factorii care pot cauza un astfel de episod se numără fumatul, alcoolul, dependenţa de droguri, diabetul sau cancerul. De asemenea, o dietă dezechilibrată, cu alimente grase, sărate sau dulci, contribuie la apariţia unui atac cerebral. Huffington Post a alcătuit o listă cu șapte alimente care, incluse în alimentaţia zilnică, pot reduce riscul de atac cerebral.

1. Primele pe listă sunt roșiile, poate cele mai bogate legume în licopen, substanţa chimică care le dă culoarea roșie și care este un antioxidant extrem de puternic. Cercetătorii de la Universitatea Finlanda de Est, din Kuopio, au descoperit că bărbaţii care aveau cele mai mari nivele de licopen în sânge, erau cei mai puţin expuși riscului de a suferi un atac cerebral în următorii 12 ani.

2. Alimentele bogate în magneziu, precum leguminoasele, au fost legate de un risc scăzut de atac ischemic. Conform unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, pentru fiecare 100 g de magneziu consumate zilnic, riscul scade cu 9%.

3. Consumul de lactate degresate de asemenea poate preveni atacul cerebral, conform unui studiu publicat în revista Stroke. Cercetarea a arătat că adulţii care au consumat cele mai multe cantităţi de lactate degresate, pe o perioadă de 10 ani, aveau cu 12% mai puţine riscuri de a suferi un atac cerebral, comparativ cu cei care au consumat cel mai puţin, pe aceeași perioadă de timp.

4. Un antioxidant ce se găsește în citrice ar putea scădea riscul de atac cerebral în cazul femeilor, conform unui studiu realizat pe 70.000 de femei, la începutul acestui an, publicat în revista Stroke.

5. De asemenea, consumul de cereale integrale este eficient în scăderea acestui risc, în cazul femeilor, conform unui studiu din Journal of the American Medical Association.

6.Un studiu suedez, publicat în revista Neurology a arătat că ciocolata este responsabilă cu reducerea riscului de atac cerebral în cazul bărbaţilor. Studiul, realizat pe 37.103 de bărbaţi, a arătat că bărbaţii care au mâncat cea mai multă ciocolată pe o perioadă de 10 ani, erau cu 17% mai puţin expuși acestui risc, comparativ cu cei care nu au consumat deloc ciocolată în acea perioadă.

7. Consumul săptămânal de pește ar putea reduce riscul de atac cerebral, conform mai multor studii publicate în revista de specialitate Stroke.