Ar ajuta la ceva o acciză la carnea roșie?

56

O taxă aplicată la comercializarea cărnii roșii ar putea preveni aproape 6.000 de decese, pe an, în Marea Britanie, susţin mai mulţi cercetători de la Universitatea Oxford. Ar fi însă benefic ca guvernul să dicteze cetăţenilor ce să mănânce și ce nu?

Guvernele ar trebui să aibă în vedere accizarea cărnii roșii (adică a cărnii de vită, miel și porc) spun cercetătorii de la Oxford, pentru a reduce consumul acestor alimente, despre care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat deja că, prin procesare, devin cancerigene. Potrivit estimării oamenilor de știinţă, implementarea unei astfel de măsuri ar putea aduce economii bugetului pentru sănătate din Marea Britanie și ar putea salva vieţi.

Consumul de carne roșie produce boli pentru tratarea cărora sistemul public de sănătate cheltuie circa 285 miliarde de dolari în fiecare an. De aceea, oamenii de știinţă au calculat care este nivelul la care ar trebui să se ridice acciza pentru a reflecta impactul financiar pe care consumul de carne roșie îl are asupra sistemului de sănătate. Concluzia la care au ajuns este că ar fi nevoie de o taxă de 20% din preţul cărnii roșii neprocesate și una de 110% din costul cărnii roșii procesate pentru a reduce cu 220.000 nivelul anual al deceselor și pentru a aduce 170 milioane de dolari la bugetul de sănătate. Mai mult, în cazul în care consumatorii din ţările bogate și-ar reduce consumul de carne roșie cu două porţii (se estimează că cetăţenii ţărilor bogate consumă zilnic o porţie de carne roșie), costurile anuale pentru sănătatea publică ar putea fi diminuate cu cel puţin 41 de miliarde de dolari.

„Rezultatele în privinţa cărnii procesate sunt dramatice”, susţine Marco Springmann, coordonatorul studiului. „Șunca de tip bacon este cu adevărat unul dintre cele mai nesănătoase produse alimentare de pe piaţă”, pledează Springmann, adăugând că „nimeni nu vrea totuși ca guvernele să le spună oamenilor ce să mănânce și ce nu”. Însă costurile publice ale consumului le suportă toţi plătitorii de taxe: „Poţi să mănânci câtă carne roșie vrei, dar decizia aceasta personală pune presiune pe fondurile publice. Și-atunci nu e vorba de a le lua ceva oamenilor, ci de a acţiona corect”, a conchis cercetătorul.

Acciză pe păcat

Chiar dacă studiul a fost efectuat recent în Marea Britanie, ideea pentru care pledează nu este nici britanică, nici nouă. Guvernele din anumite ţări deja accizează produse despre care se cunoaște că dăunează sănătăţii, cum ar fi tutunul și alcoolul, iar alte ţări taxează în plus producătorii alimentelor pe care populaţia are tendinţa să le consume în exces, cum ar fi băuturile carbogazoase, pline de zahăr.

„Taxele pe viciu”, cum sunt supranumite, funcţionează pe principiul că o creștere a preţului generează o scădere a consumului. Iar economiștii au documentat știinţific această presupoziţie.

În SUA, o creștere cu un procent a preţului la alcool sau tutun a generează o scădere cu 0,5% a vânzărilor, scria The Economist. Există însă o doză de ineficienţă în aplicarea acestui principiu, spun analiștii, în sensul că unele produse, cum ar fi nicotina, sunt foarte adictive și acest lucru duce la situaţia în care foarte puţini dintre cei care fumează își pot pondera consumul. Majoritatea nu fumează doar ocazional, ci des. În cazul zahărului, în schimb, deși accizarea aplică același principiu, în practică există numeroși consumatori care îl consumă doar ocazional și totuși sunt taxaţi la fel ca aceia care îl consumă în cantităţi excesive.

Criticii acestui tip de iniţiativă spun și că persoanele care se îmbolnăvesc grav din pricina obiceiurilor lor de consum, precum fumătorii, mor mai repede decât ceilalţi, prin urmare ar pune o presiune mai mică pe sistemul de sănătate decât se crede.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.