Carnea roșie și carnea albă, la fel de nocive din perspectiva colesterolului

377

În ciuda convingerii generale, consumul de carne roșie (porc) și consumul de carne albă (pui) au efecte similare asupra nivelului de colesterol din sânge, susţine un studiu publicat ieri în American Journal of Clinical Nutrition.

Studiul, condus de cercetători din cadrul Institutului de Cercetare al Spitalului de Copii din  Oakland (CHORI), divizia de cercetare a UCSF Benioff Children’s Hospital Oakland, a constatat că, atunci când vorbim de cantităţi ridicate, atât consumul de carne roșie, cât și consumul de carne albă de pui pot duce la o creștere semnificativă a colesterolului, comparativ cu creșterea produsă de consumul similar cantitativ de proteine vegetale. Efectul a fost observat indiferent de conţinutul de grăsimi saturate din alimentaţie.

„Atunci când am planificat studiul, ne-am așteptat să observăm efecte mai nocive asupra nivelului colesterolului în cazul consumului de carne roșie faţă de carne albă. Însă am fost surprinși să constatăm că lucrurile nu stau deloc așa – efectul asupra colesterolului a fost identic atunci când nivelurile de grăsimi saturate sunt echivalente”, a explicat principalul autor al studiului, medicul Ronald Krauss, cercetător principal și director de cercetare în ateroscleroză la CHORI.

Krauss a precizat și că tipurile de carne incluse în studiu nu au cuprins carne de la vite hrănite cu iarbă, carne procesată, precum șunca tip bacon sau cârnaţii, și nici carne de pește. Însă rezultatele au fost grăitoare fiindcă au indicat că, pentru scăderea colesterolului, abţinerea de la consumul de carne de orice fel este mai eficientă decât se considera înainte. Studiul a constatat că proteinele de origine vegetală sunt cele mai sănătoase.

Consumul de carne roșie a devenit tot mai nepopular în ultimele decenii din cauza îngrijorărilor privind asocierea lui cu creșterea riscului de boli cardiovasculare. Recomandările guvernamentale internaţionale au încurajat consumul de carne de pui ca o alternativă mai sănătoasă la carnea roșie. Până acum însă nu a existat nicio evaluare comparativă a efectelor în urma consumul de carne roșie, carne albă și proteine din vegetale asupra colesterolului din sânge.

Proteinele care nu provin din carne, ci din vegetale, lactate sau leguminoase, precum fasolea, lintea, mazărea, au cele mai mari beneficii în scăderea colesterolului, a spus Krauss. Acesta a conchis că alte efecte ale consumului de carne roșie contribuie suplimentar, pe lângă creșterea colesterolului, la apariţia bolilor cardiovasculare. „Aceste efecte ar trebui explorate mai în detaliu ca parte a eforturilor de a ne îmbunătăţi sănătatea.”