Fără precedent în România: peste 200 de tone de carne expirată, retrase de pe piaţă

38

O intervenţie ANPC pentru deconspirarea a două reţele infracţionale cu 80 de membri din rândurile comercianţilor autohtoni de carne pare începutul unei revoluţii. Dar pentru consumatorii români, această veste este încă departe de a fi una bună.

O intervenţie ANPC pentru deconspirarea a două reţele infracţionale cu 80 de membri din rândurile comercianţilor autohtoni de carne pare începutul unei revoluţii. Dar pentru consumatorii români, această veste este încă departe de a fi una bună.

Zile negre pentru mafia cărnii din România. Autorităţile române au descoperit circa 230 de tone de carne stricată, care urma să fie vândută în toată ţara, în depozite din patru judeţe. 

Pulpe și pipote de pui, macrou, creier de porc, tobă, cârnaţi și burtă de vită. Ce pune românul obișnuit pe masă. Asta au retras miercuri de la vânzare oficialii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Scandalul generat de evaziunea fiscală comisă de comercianţi din 18 judeţe ale ţării, este fără precedent în România. El nu reflectă însă suficient gravitatea problemei.

Bilanţul intervenţiei, până la acest moment cuprinde 10 arestări pentru evaziune fiscală și punere în circulaţie de produse alterate, după 102 percheziţii domiciliare. Prejudiciul adus statului de cele două reţele specializate în evaziune fiscală și trafic de influenţă se ridică la circa 15 milioane de euro. Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Sorin Sava, a declarat cazul „o chestiune de securitate naţională".

„Inexplicabil", 9 tone de carne stricată, pregătite pentru vânzare

Direcţia de Investigare a Infracţiunii de Criminalitate Organizată şi Terorism Procurorii (DIICOT) a lucrat în paralel cu ANPC care a efectuat mai multe controale la depozite din București, Iași, Bistriţa-Năsăud și Cluj. Inspecţiile s-au finalizat cu retragerea de pe piaţă a nu mai puţin de 230 de tone de carne.

Într-un depozit din Ghimbav (jud. Brașov) inspectorii OPC au găsit 9 tone de carne de porc, expirată din luna august a anului trecut. Pe lângă aceasta, controlorii au descoperit și produse de patiserie congelate, expirate din decembrie. Inspectorii citaţi de Digi24 nu își explică de ce carnea expirată, care avea avize pentru distrugere de la Direcţia Sanitar Veterinară, era păstrată lângă carnea aflată în termen. Și nu e vorba de un pacheţel de carne uitat pe un raft inaccesibil, ci de 9 tone.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin are un posibil răspuns. Evaziunea fiscală vine la pachet cu disponibilitatea de a comercializa chiar și mâncare stricată. „Cei care practică evaziunea fiscală (…) pun în pericol vieţile oamenilor", a spus ministrul, citat de romaniatv.net. Nu toţi cred în scenariul cărnii expirate însă. Sorin Minea, șeful Romalimenta le ia apărarea producătorilor, spunând că scandalul ar viza, mai degrabă, carne aflată aproape de expirare. Carnea confiscată de de ANPC e totuși un contraargument greu de desfiinţat

Revoluţia continuă

Între timp DIICOT anchetează mai mulţi comercianţi sub suspiciunea că ar fi reambalat și reetichetat produsele din carne expirată, și chiar ar fi trimis către producătorii de mezeluri carne ieșită din garanţie. Iar ANPC a început, de joi, controale în toate supermarketurile din ţară.

Consumatorul rareori află și rareori este interesat să știe că aproape jumătate din afacerile din industria alimentară se fac la negru, motiv pentru care statul pierde anual circa 1,3 miliarde de euro. Producţia internă nu este suficientă pentru necesarul actual de consum, așa că se apelează la importuri, unde evaziunea poate ajunge chiar și la 40%. Potrivit unei investigaţii EVZ, circa 15-20% din evaziune vizează sectorul cărnii de pui, însă în cel al cărnii de porc circa 40% din afaceri se fac la negru.

Ce va fi învăţat românul dependent de încrederea în comerciant pentru asigurarea hranei de zi cu zi? Poate, la fel cum au făcut anul trecut în urma scandalului cu laptele infestat, consumatorii vor migra, o perioadă, către alte tipuri de alimente. Memoria colectivă este din nefericire scurtă și iertătoare, ceea ce face schimbarea obiceiului de consum nu doar temporară, ci și incapabilă să rezolve problema care a generat-o. În speţă: corupţia.