Studiu: Chiar și o felie de bacon pe zi crește riscul de cancer colorectal

738

Bacon, cârnaţi, hot dog, salam. Doar lista aceasta, de una singură, este capabilă să trezească fantezii culinare pline de culoare, miros și savoare. Însă aceeași listă a celor mai consumate cărnuri procesate comunică un risc de cancer de stomac și colon care ucide sute de mii de oameni, prematur, în fiecare an.

Bacon, cârnaţi, hotdog, salam. Doar lista aceasta, de una singură, este capabilă să trezească fantezii culinare pline de culoare, miros și savoare. Însă aceeași listă a celor mai consumate cărnuri procesate comunică un risc de cancer de stomac și de colon care ucide sute de mii de oameni, prematur, în fiecare an.

Chiar și o cantitate mică de carne roșie procesată, cum ar fi o felie de șuncă-bacon pe zi, poate crește riscul de cancer intestinal, susţin cercetători de la Universitatea Oxford, în parteneriat cu Cancer Research UK.

Analizând informaţiile medicale a aproape 500.000 de subiecţi, câţi s-au înscris în studiul UK Biobank, cercetătorii au descoperit că, pe parcursul a doar 6 ani, 2.609 persoane dezvoltaseră cancer intestinal. Pe baza acestei inferenţe, oamenii de știinţă au ajuns la câteva concluzii importante.

Consumul regulat de șuncă-bacon, fie și 3 felii pe zi, crește cu 20% riscul apariţiei cancerului intestinal, faţă de consumul unei singure felii.

Apoi, la fiecare 10.000 de participanţi la studiu care mâncau în medie 21 g carne roșie procesată pe zi, 40 au fost diagnosticaţi cu cancer intestinal. Proporţia care se creează în cazul în care persoanele mâncau, în medie, 76 g de carne roșie procesată pe zi era de 48.

O singură felie de șuncă presată sau una de șuncă-bacon ajung deja la 23 g de carne procesată.

Cercetătorii nu cunosc încă doza de siguranţă în aportul de carne procesată. De aceea, Cancer Research UK sfătuia populaţia britanică să nu consume deloc carne procesată. Potrivit organizaţiei, circa 5.400 din cele 41.804 cancere intestinale înregistrate anual în Marea Britanie ar putea fi prevenite dacă oamenii nu ar mânca deloc această carne.

Carnea procesată este dăunătoare pentru sănătate din cauza modificărilor prin care trece pentru a rezista mai mult la raft: afumarea, sărarea, conservanţii, dar și gătirea ei la temperaturi extrem de ridicate (cum ar fi pe grătar) generează compuși chimici cancerigeni. Unii cercetători spun chiar că una dintre proteinele din carnea roșie (vită, miel, porc), chiar cea care îi dă culoarea, ar deteriora intestinele atunci când se descompune.

„Aceste rezultate confirmă cercetări anteriore care spun că atât carnea roșie, cât și carnea procesată cresc riscul de cancer colorectal”, a declarat profesorul Gunter Kuhnle, de la Universitatea din Reading, citat de BBC. „Studiul arată și că fibrele alimentare reduc riscul de cancer colorectal. O creștere a consumului de fibre ar putea fi foarte benefică.”