Cum poate deveni dulcele toxic?

170

Se știe că zahărul nu este sănătos, dar este el chiar toxic? Cercetătorii spun că da, cel puţin pentru șoarecii de laborator, iar asta nu este o vesre bună nici pentru oameni.

Șoarecii de laborator care au fost hrăniţi după o dietă ce conţinea 25% zahăr, adică echivalentul unei diete umane sănătoase la care se adaugă trei doze de suc pe zi, și-au dublat riscul de a muri până la finalul celor 58 de săptămâni de studiu, comparativ cu șoarecii hrăniţi după aceeași dietă, dar fără zahăr adăugat.

Conform cercetătorilor de la Universitatea Utah, rezultatele publicate în jurnalul Nature Communications sugerează că până și un nivel sigur de zahăr pe zi ar putea avea consecinţe negative serioase asupra sănătăţii oamenilor.

Deși șoarecii nu arătau simptome de boli metabolice, precum obezitate sau tensiune crescută, șoarecii de gen masculine erau mult mai puţin competitivi și teritoriali și produceau cu 25% mai puţin pui, decât ceilalţi șoareci. Aceste tendinţe sugerează că zahărul are efecte biologice care nu sunt detectabile prin măsurarea greutăţii.

„Din moment ce multe dintre substanţele care sunt toxice pentru șoareci sunt totodată toxice și pentru oameni, este foarte posibil ca aceleași probleme fizice care cauzează creșterea mortalităţii la șoareci să se aplice și la oameni", explică autorul studiului, James Ruff, conform Time.