Strâmbă din nas la vederea unei supe sau a legumelor fierte. Sigur ai recunoscut portretul copilului tău în această ipostază atunci când i-ai dat morcovi, roşii, ţelină sau broccoli. Deși acestea sunt unele dintre cele mai sănătoase şi necesare legume pentru dieta copiilor, ei refuză să le consume, pentru că nu sunt la fel de atrăgătoare sau gustoase precum cartofii prăjiţi sau prăjiturile.

Perioada copilăriei este una dintre cele mai importante, o etapă în care copiii au nevoie de multă energie pentru creştere şi în care îşi însuşesc atât obiceiurile bune, cât şi pe cele rele în ceea ce priveşte alimentaţia. Acesta este motivul pentru care experţii în nutriţie le recomandă părinţilor să-i înveţe pe copii să mânânce legume încă dinainte de vârsta de doi ani, notează BBC.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leeds au realizat un studiu în ceea ce priveşte tendinţele copiilor când este vorba de alimentaţie. La studiu au participat 332 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 38 de luni, din Marea Britanie, Franţa şi Danemarca.

Experţii le-au oferit acestora, în 10 ocazii, câte 100 g de piure de anghinare, fie amestecat cu zahăr sau ulei, fie fără nimic adăugat. Cercetătorii au constatat că 40% dintre copii, cu timpul, s-au obişnuit şi a început să le placă piureul de anghinare, aproximativ 21% au mâncat mai bine de trei sferturi din porţia pe care o primeau, 16% nu au mâncat aproape deloc (aproximativ 10 g), iar restul nu s-au încadrat în niciun grup. De asemenea, ei au constatat că „înfrumuseţarea” sau „mascarea” legumelor nu îi făcea pe copii să fie mai doritori să le consume.

Studiul a mai arătat că cei care au primit mai bine anghinarea au fost cei mai mici. Prof. Marion Hetherington, de la Institute of Psychological Sciences, de la Leeds, explică acest lucru prin faptul că, pe măsură ce cresc, copiii devin din ce în ce mai mofturoşi, pretenţioşi şi selectivi. De aceea, se recomandă introducerea legumelor în alimentaţia copiilor înainte de vârsta de 2 ani. După aceasta, încep să refuze anumite alimente şi să nu mai fie deschişi să le guste pe cele noi.

Prof. Hetherington oferă anumite sfaturi pentru a-i obişnui pe copii cu legumele. Unul dintre acestea ar fi ca legumele să fie consumate de la vârste fragede şi în mod frecvent. Alţii experţi în nutriţie recomandă şi alte metode, cum ar fi transformarea a tot ceea ce înseamnă alimentaţie într-un joc amuzant, specularea atracţiei pentru culorile legumelor, învăţarea de lucruri noi şi senzaţia că sunt trataţi ca adulţi.