Decizia luată de Google vine după ce Curtea Europeană de Justiţie a decis ca motoarele de căutare să șteargă, la cerere, anumite informaţii accesibile pe internet. Prin acest demers se dorește evitarea încălcării drepturilor fundamentale ale europenilor, prin accesul la informaţii personale accesibile pe internet, informaţii care sunt inadecvate, inactuale și irelevante pentru interesul public, scrie Vancouver Sun.

„Pentru punerea în aplicare a acestei decizii, vom evalua fiecare cerere individuală și vom încerca să echilibrăm dreptul la intimitate al individului cu dreptul publicului de a cunoaște și de a distribui informaţii”, precizează reprezentanţii Google.

În scopul onorării unei astfel de cereri, utilizatorul trebuie să completeze un formular online pus la dispoziţie de companie, care include atât datele sale personale, dar și link-ul direct către materialul care se dorește îndepărtat și explicaţii pentru această cerinţă. În plus, reprezentanţii Google precizează că formularul trebuie însoţit de copia scanată a unui act de identitate valabil, „pentru a preveni cererile frauduloase din partea unor persoane care pretind că sunt altcineva, încercând să prejudicieze concurenţa sau să suprime, în mod necorespunzător, informaţii juridice”.

De asemenea, reprezentanţii companiei adaugă că, înainte de a fi luate măsuri, cererile vor fi analizate pentru a se stabili dacă informaţiile sunt de actualitate sau de interes public. În cea din urmă categorie intră date legate de „escrocherii financiare, malpraxis profesional, condamnări penale sau conduita publică a oficialilor guvernamentali”.

„Era și timpul, dat fiind faptul că legile europene de protecţie a datelor au existat din 1995. Vom avea nevoie acum să ne uităm la modul în care instrumentul anunţat va funcţiona în practică”, a declarat Viviane Reding, comisar pentru justiţie la UE, citată de Reuters.

Măsura implementată de Google naște însă controverse și îngrijorări. „Suntem o companie mare și putem răspunde acestor tipuri de cereri și putem cheltui bani pentru a le face faţă, nu e o problemă. Dar per ansamblu, pe măsură ce reglementăm internetul, cred că nu vom mai avea același tip de inovaţie pe care îl vedem”, a declarat Larry Page, directorul Google, într-un interviu pentru Financial Times. De asemenea, adaugă Page, decizia UE ar putea crea un precedent periculos, de care să profite sistemele de guvernare din ţări din afara Europei, care doresc cenzuarea internetului.

Doar în prima zi de la lansarea platformei Google prin care utilizatorii pot cere ștergerea datelor au fost înregistrate nu mai puţin de 12.000 de cereri, scrie Vancouver Sun. Analiza cererilor iniţiate de locuitori din Marea Britanie au scos la iveală un alt motiv de îngrijorare, legat de decizia UE. Peste jumătate dintre cererile britanicilor au fost trimise de persoane care au săvârșit infracţiuni, scrie BBC. Printre acestea s-a numărat cazul unui bărbat acuzat că deţine poze cu minori abuzaţi și cel al unui fost politician care dorea ștergerea informaţiilor legate de comportamentul său la birou.