Ingredientul secret al meniurilor fast-food

1858

Ingredientele ciudate din mâncarea fast-food nu mai surprind pe nimeni. Când cumperi hamburgeri sau înghţeată de la restaurante fast-food, cel mai probabil vei mânca și celuloză microcristalină, sau E460 i. Deși e aprobată de autorităţile care reglementează industria alimentară, folosirea ei din ce în ce mai mult ne amintește de o industrie în care profitul primează.

În ultima vreme, subiectul meniurilor de la restaurantele fast-food a devenit destul de controversat, deoarece ingredientele acestora sunt de multe ori puse la îndoială. Recent, se pare că în meniurile câtorva restaurante precum Burger King, McDonald’s, Taco Bell, se află un ingredient pe care restaurantele l-au ţinut secret, numit celuloză microcristalină, notează latimes.com.

În lista de ingrediente a hamburgerilor sau a altor produse, poate apărea sub diferite nume, însă celuloza este prezentă în numeroase produse ale restaurantelor fast-food. Este compusă din oxigen, hidrogen şi carbon şi este folosită drept agent alimentar. Nu este solubilă şi nu se digeră și reduce valoarea calorică a alimentelor, fără să le modifice gustul.

Cantităţile prea mari pot avea efecte adverse asupra nivelului de colesterol, pot produce balonare, constipaţie, diaree şi, pe termen lung, probleme ale colonului. Pentru că în cantităţi foarte mici este considerată inofensivă, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat pulberea de celuloză pentru consumul uman.

Se pare că în momentul în care bine-cunoscutele restaurante au decis să introducă celuloza microcristalină în meniurile lor a primat factorul economic. Pe măsură ce şi-au dat seama că se pot folosi mai puţine ingrediente mai scumpe şi pot fi înlocuite cu acest agent, au început să îl utilizeze pentru a da impresia de consistenţă a produselor vândute.

Deși detalii despre ingredientele mâncării fast-food apar din ce în ce mai des în ultima vreme, poate observăm și la noi tendinţa de a trece peste toate argumentele care ne ţin departe de acest fel de mâncare. Ceea ce reduce totul la o problemă de voinţă din partea noastră.