Evacuare de urgenţă pentru o insulă înghiţită de Pacific

915

Încălzirea globală este privită în continuare cu scepticism sau este chiar luată în derâdere de multe persoane. Însă pentru locuitorii insulei Kiribati, din Pacific, nu este nimic mai real. Încălzirea globală le-a distrus casele și principala sursă de venit, iar acum vor trebui să fie evacuaţi cu totul.

Președintele Anote Tong așteaptă ca Parlamentul din Fiji să aprobe planurile de cumpărare a unei bucăţi din insula Vanau Levu, unde să fie mutaţi cei 103.000 de rezidenţi din Kiribati. Se așteaptă ca insula să devină nelocuibilă în următorii 20, 30 de ani, iar până atunci, pământul va fi folosit pentru agricultură și piscicultură.

Pentru locuitorii din Kiribati situaţia a devenit deja insuportabilă. Nivelul mării crește cu 1,2 cm pe an, de patru ori mai repede decât media globală, ceea ce provoacă inundaţii severe primăvara, când mareele le inundă casele și le distrug afacerile, scrie Quartz.

Inundaţiile au dus la creșterea nivelului de sare din sol, care a provocat daune recoltelor și a contaminat sursele de apă proaspătă. Mai departe, încălzirea apelor oceanice a dus la albirea coralilor, distrugând ecosistemele formate la recifurile de corali și alungând peștii din zonă. Pe scurt, rezidenţii din Kiribati nu mai au nici siguranţa hranei.

Unii oameni de pe insulă au încercat deja să ceară azil în Noua Zeelandă, însă au fost respinși. În curând însă, aceștia nu vor fi singurii refugiaţi din cauza climei, ci se așteaptă ca până în 2050, 700 de milioane de oameni să se fi relocat, scrie DW.

Schimbările climatice presupun creşterea temperaturilor, modificarea tiparelor precipitaţiilor, topirea gheţarilor şi a zăpezilor şi creşterea nivelului apei din mări şi oceane. În măsura în care acestea continuă, condiţiile meteorologice extreme vor provoca din ce în ce mai multe inundaţii şi secete, iar impactul lor va fi resimţit nu numai de natură, ci şi de economia globală şi de sănătatea oamenilor.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.