Mit spart! E mai ieftin să mănânci sănătos (studiu)

334

Cele mai multe fructe, legume şi alte alimente sănătoase costă mai puţin decât alimentele bogate în grăsimi, zahăr şi sare, este concluzia unui studiu al Departamentului de Agricultură, dat publicităţii ieri.

Studiul vine să contrazică opinia potrivit căreia a mânca alimente tip junk-food este mai ieftin decât a avea o dietă echilibrată din punct de vedere nutriţional.

Totul depide de felul în care te raportezi la preţ, spune departamentul guvernamental american. Dacă se compară preţurile prin raportarea lor la aportul caloric, atunci da, alimentele procesate (cele tip patiserie sau snack-urile) sunt mult mai ieftine decât fructele şi legumele.

Dacă însă comparăm costul alimentelor raportat la greutate sau la dimensiunea porţiei, vedem că seminţele, legumele, fructele şi produsele lactate sunt mult mai ieftine decât cele mai multe cărnuri au alimente bogate în grăsimi saturate, zahăr adăugat sau sare.

O porţie de banane, morcovi, salată sau fasole va fi mai ieftină decât o porţie de cartofi projiţi, suc, îngheţată sau friptură de vită, relatează AP. Preţul raportat la calorie „nu îţi spune cât de multă hrană va trebui să mănânci sau cât de sătul te vei simţi”, a declarat Andrea Carlson, cercetător în cadrul Serviciului de Cercetări Economice din Departamentul american de Agricultură şi unul dintre autorii studiului. Consumul unei gogoaşi cu ciocolată (cu 240 de calorii) nu va da aceeaşi saţietate ca o banană (cu 105 calorii).