Ungaria introduce taxa pe sare, zahăr și grăsimi

429

Ungaria a anunţat introducerea de la 1 septembrie a unor taxe speciale pe alimentele care conţin cantităţi mari de sare, zahăr și grăsimi. Măsura anunţată de guvernul ungar din vară se alătură celor evaluate de alte cabinete europene care încearcă să lupte împotriva obezităţii.

Cetăţenii maghiari vor plăti o taxă de 10 forinţi (0,37€) pe alimentele bogate în sare, zahăr și grăsimi. În același timp vor crește taxele pe băuturile carbogazoase și alcoolice. „Cei ce trăiesc nesănătos trebuie să contribuie cu mai mult", a spus premierul ungar Viktor Orban.

Guvernul estimează o intrare la bugetul de stat de 70 de milioane de euro anual, bani care vor fi direcţionaţi spre serviciile de sănătate. Deficitul din domeniul sănătăţii este de 370 de milioane de euro. Ungaria are o rată de obezitate de 18,8%, mai mare decât media europeană de 15,5%, conform unui raport din 2010 al Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

„Taxa din Ungaria se va aplica asupra produselor bogate în zahăr, sare, cofeină; produsele taxate suplimentar vor include băuturile carbogazoase cu adaos de zahăr, băuturile energizante cu zahăr și cofeină, produsele îndulcite preambalate, snacks-urile sărate, condimentele bogate în sare, mixurile de supe și sosuri", explică Lisa McCooey, director de comunicaţii la Food Drink Europe, un grup de lobby în industria alimentară.

Decizia a atras critici. Unii avertizează că preţurile sunt oricum mari, iar efectul va fi acela că cetăţenii vor apela la cele mai ieftine produse, care vor fi și mai nocive. Alţii atrag atenţia că taxarea suplimentară în sine nu va reduce obezitatea, ci trebuie accentuate informarea și educarea cetăţenilor.

În Europa sunt și alte ţări care au taxat anumite produse: în Danemarca și Finlanda băuturile carbogazoase și dulciurile, în Austra și Elveţia produsele cu grăsimi trans.