Mai puţină sare în alimentele procesate duce la reducerea bolilor de inimă

10

Mai mulţi cercetători australieni susţin că reducerea limitei maxime de sare admisă în alimentele procesate ar putea duce la o scădere cu aproximativ o cincime a incidenţei bolilor de inimă. Producătorii de alimente procesate din Australia sunt obligaţi prin lege să limiteze aportul de sare al hranei pe care o procesează, întrucât consumul excesiv de sare a fost corelat cu o creștere a tensiunii arteriale, care poate genera atacuri de cord sau atacuri cerebrale. Adulţilor li se recomandă consumul de maximum 6g de sare pe zi / aproape o linguriţă.  Un studiu teoretic întocmit de cercetători din Australia, care a fost publicat în jurnalul Heart, a evaluat că programul Tick, prin care unii producători de alimente au redus conţinutul de sare al alimentelor pe care le comercializează și au etichetat ca atare aceste produse, ar putea duce la o scătere a ratei bolilor de inimă cu aproximativ 1%, de două ori mai mult decât sfatul de a nu consuma sare în exces.Dacă însă toţi producătorii ar opta pentru încadrarea în program, beneficiile pentru sănătate ar fi de 20 de ori mai mari, spun cercetătorii. Aceasta în contextul în care, potrivit Lindei Cobiac, unul dintre autorii studiului, „trei sferturi din aportul zilnic de sare al australianului obișnuit provine din hrana pe care o cumpără.”