Mâncarea şi dragostea: cum sunt legate în creier

265

Când se îndrăgostesc, unii oameni se îngraşă, în timp ce alţii slăbesc. Deşi pare a fi un fenomen individual, este de fapt un fenomen înrădăcinat în comportamentul social şi psihologic al oamenilor. Dragostea şi mâncarea sunt legate printr-un complex hormonal care afectează ataşamentul emoţional faţă de persoanele iubite, dar şi nevoia de mâncare.

Conform prof. Maryanne Fisher, de la Universitatea Sf. Maria, din Noua Scoţie, a cărei muncă de cercetare se concentrează asupra evoluţiei comportamentului romantic „mâncarea este un mod de a-ţi expune abilităţile potenţialului partener”, scrie Huffington Post.

În eseurile sale asupra subiectului, Fisher scrie că cei recent îndrăgostiţi nu au tendinţa de a mânca mult, deoarece supraproduc hormoni de „recompensă”, precum norepinefrina sau noradrenalina, care dau energie şi senzaţia de euforie, dar şi suprimă apetitul.

Cu toate astea, s-a dovedit că persoanele aflate în relaţii de lungă durată sunt mai predispuse obezităţii decât persoanele singure. Conform unui studiu din 2008 realizat la Universitatea North Carolina, persoanele căsătorite sunt de două ori mai predispuse la obezitate, comparativ cu cele singure.

De asemenea, în cuplu, luarea în greutate este o chestiune şi de contagiune socială. Dacă unul dintre soţi are obiceiuri alimentare nesănătoase, este foarte probabil ca şi celălalt soţ să le preia în propria sa dietă. Mai mult decât atât, pentru cei care deja se simt confortabili într-o relaţie stabilă, nu prea mai există motivaţie pentru a se feri de produsele care îngraşă.