5 cauze ale obezităţii infantile

118

Studiile recente arată pericolele uriașe la care sunt expuși copiii supraponderali. Un motiv în plus pentru ca părinţii lor să ia măsuri. Însă pentru a știi ce măsuri să ia, este nevoie ca, mai întâi, să conștientizeze principalele cauze ale obezităţii infantile.

Un studiu publicat marţi, la Oxford, arată că atât copiii cât și adolescenţii obezi riscă să dezvolte boli ale inimii (inclusiv tensiune crescută și colesterol) într-o mai mare măsură decât copiii cu greutate normală.

Experţii în problema obezităţii infantile au identificat mai mulţi factori de influenţă:(1) lipsa educaţiei părinţilor în ceea ce privește nutriţia(2) lipsa de cunoștinţe a părinţilor în privinţa gătitului(3) lipsa banilor pentru a cumpăra mâncare mai sănătoasă(4) programul prelungit de lucru, care îi predispune pe părinţi la neglijenţă în privinţa măncării(5) campaniile de marketing care îi au în vizor pe copii.

Un loc special îl ocupă sedentarismul, care pare să fie una dintre cele mai răspândite epidemii ale timpului nostru, notează BBC. Potrivit unui studiu efectuat săptămâna trecută, nu mai puţin de 75% dintre copiii englezi preferă să stea în casă, la TV, decât să iasă într-un parc din apropiere. În luna iulie, cercetători de la Universitatea Montreal au avertizat că fiecare oră în plus la porţia săptămânală de privit la TV se „traduce" într-un kilogram în plus faţă de greutatea normală, după vârsta de 10 ani.