Copiii obezi au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială

65

Copiii și adolescenţii care suferă de obezitate au de patru ori mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială, în raport cu cei cu o greutate normală, susţin cercetătorii americani, într-un studiu citat de Everyday Health.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 27 de ani, începând cu anul 1986 și a analizat un eșantion de peste 1.100 de adolescenţi. Dintre aceștia, 16% erau supraponderali, iar alte 16 procente sufereau de obezitate. Rezultatele au arătat că la sfârșitul cercetării, 26% dintre copiii obezi și 14 procente dintre cei supraponderali au dezvoltat hipertensiune arterială. În schimb, numai 6% dintre copiii cu o greutate normală sufereau de această afecţiune.

Autoarea studiului, dr. Sara Watson, medic în endocrinologie pediatrică la Spitalul pentru Copii Riley din cadrul Universităţii Indiana, Inidianapolis, susţine că riscul de dezvoltare a hipertensiunii arteriale la maturitate depinde foarte mult de adoptarea unor măsuri de prevenire și tratare a obezităţii.

Dr. Gregory Harshfield, directorul Institutului Centrului de Prevenire Georgia de la Georgia Regents University a declarat că „hipertensiunea nu mai este o boală a adulţilor", citează sursa. Împreună cu echipa sa de cercetare, Harshfield a descoperit o metodă simplă de a determina riscul de dezvoltare a hipertensiunii, după ce a observat că șapte dintre cei opt copiii care nu au secretat sodiu în urină au ajuns să sufere de această afecţiune.

Obezitatea infantilă poate fi extrem de periculoasă pentru sănătate, cauzând afecţiuni cronice precum diabetul, hipertensiunea arterială și alte boli cardiovasculare. Persoanele care suferă de hipertensiune sunt expuse riscului de a orbi, de a dezvolta afecţiuni renale și alte boli care pot conduce la moarte.