De cele mai multe ori, persoanele supraponderale sau obeze au de luptat nu numai cu kilogramele în plus, ci şi cu stigmatul social pe care acestea le aduc cu ele.
Există tendinţa de a judeca o persoană din primul moment în care o vedem, iar persoanele supraponderale sau obeze par să fie mai ușor de catalogat decât altele. Odată cu apariţia excesului de kilograme, se naşte şi discriminarea din pricina formei pe care acestea au dat-o corpului. Fără să acordăm persoanei respective măcar prezumţia de nevinovăţie, pronunţăm pe loc sentinţa: „este nepăsătoare”, „nu are voinţă”, „este leneşă”.
Stigmatul de a fi gras
Discriminarea sau stigmatizarea capătă diferite forme, fie directe şi tranşante, fie indirecte şi subtile. Se poate manifesta prin insulte verbale, ridiculizări, tachinări sau chiar prin nevinovatele standarde ale societăţii moderne, care impun anumite mărimi şi forme drept simboluri ale frumuseţii şi eleganţei, notează saptamanamedicala.ro. Această tendinţă se face simţită în orice mediu şi la orice vârstă; poate apărea atât în şcoli, la copii cu vârste fragede sau adolescenţi, cât şi la locul de muncă, în cazul adulţilor. Ceea ce mulţi ignoră este faptul că stigmatizarea, în oricare dintre formele ei, departe de a încuraja sau de a fi un impuls, nu face altceva decât să diminueze puterea şi capacitatea persoanei supraponderale de a câştiga lupta cu kilogramele în plus.
Obezitatea afectează psihicul
Profesorul Mike Kelly spunea că „obezitatea afectează psihicul şi sănătatea mentală a unei persoane ca urmare a stigmatului social sau a comentariilor răutăcioase”. De obicei, lumea crede că este o legătură directă între greutatea unei persoane şi sănătatea psihică a acesteia, însă potrivit cercetărilor realizate de Jeffrey Hunger, de la Universitatea din California, Santa Barbara, nu greutatea este cea care le afectează psihicul, ci tratamentul pe care îl primesc de la persoanele din jurul lor, potrivit well.blogs.nytimes.com.
Potrivit unui raport publicat în Social and Personality Psychology Compass, persoanele supraponderale sau obeze sunt mai predispuse la a suferi depresie, anxietate sau la a adopta anumite obiceiuri nesănătoase, dacă au fost discriminate pe baza greutăţii lor. Discriminarea pe care o suferă aceste persoane le determină să adopte anumite comportamente. Spre exemplu, unele evită să meargă la sală sau la doctor, pentru a nu fi ţinta comentariilor care le-ar putea face rău.
Discriminarea nu afectează numai sănătatea psihică a unei persoane obeze, ci şi pe cea fizică. Un studiu publicat în Obesity a arătat că persoanele obeze supuse discriminării înregistrau un nivel mai mare de cortizol, hormonul stresului, care, la rândul lui, determina un consum excesiv de alimente. Potrivit Huffington Post, cortizolul este asociat cu o serie de probleme de sănătate, printre care se numără depresia, bolile cardiace, reducerea densităţii osoase şi creşterea în greutate. Prin urmare, stresul generat de discriminarea pe baza greutăţii nu face altceva decât să contribuie la o mai mare creştere în greutate şi la multe alte probleme de sănătate.
Rebecca Puhl, unul dintre autorii unuia dintre studiile realizate în această direcţie, concluzionează că „stigmatul şi ruşinea, atât de des întâlnite în societatea noastră, nu motivează lumea să slăbească; cercetările au arătat exact contrariul. Ruşinea şi stigmatul social legat de greutatea corporală au un impact negativ şi împiedică eforturile persoanei în cauză de a lupta pentru sănătatea ei.”
Foto: Pixabay