Obiceiuri aparent banale care îţi cresc riscul de cancer la sân

4438

Fără să îţi dai seama, ajungi să îţi crești zilnic riscul apariţiei cancerului mamar, prin obiceiuri simple cărora le acorzi prea puţină importanţă și despre care poate nu ai fi intuit că îţi pot pune sănătatea în pericol în acest fel.

Pare un „remediu” inofensiv după o zi încărcată, dar chiar și un singur pahar de vin sau un cocktail cu alcool, consumat zilnic, poate crește riscul apariţiei mai multor tipuri de cancer, în special a cancerului la sân, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în jurnalul BMJ. „Ţesutul mamar ar putea fi mai susceptibil la alcool decât alte organe. Alte explicaţii au legătură cu creșterea nivelului de estrogen și de androgen”, explică autorii de la Școala de Sănătate Publică Harvard „T.H. Chan” și de la Brigham and Women’s Hospital.

Consumul slab și moderat de alcool, care a fost asociat cu riscul dezvoltării cancerului la sân, este estimat la o cantitate de 5-15 grame de alcool pur pe zi în cazul femeilor. Iar această cantitate poate fi atinsă mai ușor decât pare. Este suficient să consumi o sticlă de 355 de mililitri de bere, un pahar de 148 de mililitri de vin de masă sau un pahar de 44 de mililitri de coniac pentru a ingera 14 grame de alcool pur.

Pentru cele care obișnuiesc să mănânce la ore târzii, cea mai mare grijă este probabil aceea a kilogramelor în plus. Însă gustările și mesele consumate noaptea pot crea probleme mai mari decât îngrășatul, favorizând apariţia tumorilor mamare, sugerează rezultatele unui studiu american. „Creșterea intervalului de post pe timpul nopţii ar putea fi o nouă strategie pentru reducerea riscului dezvoltării cancerului la sân”, a declarat autoarea cercetării, Catherine Marinac, de la Universitatea din California, San Diego.

Cu cât participantele la studiu au petrecut mai multe ore fără a consuma alimente pe timpul nopţii, cu atât a fost mai mic riscul de a avea un nivel crescut al glicemiei. Iar acest lucru ar putea explica și pericolul mai mic de cancer la sân la care sunt expuse. Dovezi știinţifice anterioare au arătat că există o asociere a nivelului crescut al glicemiei și riscul dezvoltării tumorilor mamare.

Femeile care lucrează în ture de noapte sunt de asemenea expuse unui risc semnificativ de apariţie a cancerului mamar. După 30 de ani de lucrat noaptea, femeile pot ajunge să se expună unui pericol dublu de dezvoltare a tumorilor la sân, comparativ cu cele care au lucrat în ture de noapte un interval mai scurt, au observat experţii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Queen. „Asocierea sugerată dintre cancerul la sân și lucrul în ture a fost pus pe seama melatoninei, dar problemele de somn, tulburarea ritmului corpului, vitamina D sau diferenţele de stil de viaţă ar putea de asemenea să joace un rol”, subliniază autorii.

Concluziile sunt întărite de experţii danezi de la Institutul pentru Epidemiologia Cancerului. Potrivit concluziilor, femeile care lucrează în ture de noapte ar putea fi expuse unui risc de dezvoltare a cancerului la sân cu circa 40% mai mare faţă de femeile care lucrează în ture de zi. De asemenea, lucratul noaptea, 3 zile pe săptămână, timp de circa 6 ani, ar putea dubla riscul de cancer mamar.

„Munca în schimbul de noapte implică expunere la lumină pe timp de noapte, fapt ce scade producţia hormonului melatonină, secretat noaptea și care pare a ne proteja de anumite tipuri de cancer. Schimbările repetate de ture ar putea duce la dereglări ale ciclului celular circadian, favorizând creștere necontrolată”, explică autorul studiului, Johnni Hansen, citat de Health Day.

Foto: Jirsak | Dreamstime.com