Obezitatea, „încurajată” de criticile din copilărie

1340

Indiferent dacă sunt menite să încurajeze o schimbare pozitivă, ori sunt doar afirmaţii batjocoritoare, criticarea fetiţelor de numai 10 ani pentru greutatea lor corporală poate avea efecte devastatoare asupra sănătăţii lor mai târziu în viaţă, au observat experţii de la Universitatea din California, Los Angeles și Santa Barbara.

La cercetare au participat peste 2.000 de fetiţe de 10 ani, cărora li s-au măsurat înălţimea și greutatea. De asemenea, voluntarele au fost întrebate dacă părinţii, rudele, prietenii, profesorii sau colegii de la școală le-au spus vreodată că sunt grase. Peste jumătate dintre fetiţe au răspuns pozitiv la această întrebare (58%).

Peste nouă ani, cercetătorii au măsurat din nou înălţimea și greutatea voluntarelor. Rezultatele au arătat o situaţie îngrijorătoare. În primul rând, participantele care au fost criticate pentru greutatea lor corporală au înregistrat un risc de 1,6 ori mai mare de a suferi de obezitate la 19 ani, comparativ cu celelalte voluntare. Apoi, pericolul a crescut proporţional cu frecvenţa cu care li s-a reproșat acest lucru.

Mai mult, fenomenul a fost observat și în cazul fetelor care nu aveau probleme de greutate. „Pur și simplu a fi etichetată ca fiind prea grasă are un efect măsurabil peste aproape un deceniu. Chiar și după ce am eliminat statistic efectele greutăţii lor actuale, veniturile lor, rasa și vârsta la care au ajuns la pubertate, efectul a rămas. Asta înseamnă că nu numai fetele plinuţe cărora li se spune că sunt grase rămân astfel și peste ani. A fi etichetat astfel creează un risc suplimentar de a deveni obez”, a declarat coordonatoarea studiului, prof. asistent Janet Tomiyama.

Explicaţia ar putea fi pusă pe seama tendinţei victimelor de a anticipa faptul că vor fi stigmatizate și în viitor din această cauză, sugerează coautorul studiului, Jeffrey Hunger. Studiile anterioare au arătat că o astfel de abordare poate crește nivelul de stres și tendinţa individului de a se refugia în mâncare, doi factori care pot duce la îngrășare.

Mai departe, experţii sugerează că îndreptarea comportamentelor care cresc riscul dezvoltării obezităţii nu trebuie realizată prin criticare, batjocorire sau stigmatizare. „Eforturile care se bazează pe stigmatizarea greutăţii (de exemplu, folosirea unui limbaj dur, portretizări stereotipe ale indivizilor supraponderali), ar putea împiedica promovarea sănătăţii, deoarece stigmatizarea greutăţii este adesea asociată negativ cu schimbările de comportament și, prin urmare, pare puţin probabil să ducă la pierderea de greutate”, menţionează autorii în studiul publicat în JAMA Pediatrics.

În scopul eliminării surplusului de kilograme la copii prin modificări ale stilului de viaţă, dr. Larry Cheskin, de la Centrul Global pentru Obezitate la Copii Johns Hopkins, subliniază importanţa exemplului pe care îl oferă părinţii ca și comportament sănătos. De asemenea, sfatul lui este „să încerci să fii pozitiv pe cât posibil în redirecţionarea copilului către o dietă mai bună”, citează Huffington Post. Totodată, copilul trebuie încurajat să facă sport și, în plus, trebuie motivat prin cuvinte sincere de laudă la adresa efectelor antrenamentului asupra fizicului său.