Studiu: Zahărul și cancerul, buni prieteni

1039

„Consumul excesiv de zahăr nu este doar o problemă care poate duce la complicaţii precum diabetul. Pe baza studiilor noastre și a altora, dovezile sugerează că unele tipuri de cancer sunt, de asemenea, foarte dependente de consumul de zahăr.”

Cercetătorii de la Universitatea Texas din Dallas au descoperit că două tipuri de cancer pulmonar metabolizează în mod diferit glucoza. Un anume tip de cancer – carcinomul cu celule scuarmoase (SqCC) – este mult mai dependent de zahăr, în comparaţie cu alte tipuri de cancer, conform informaţiilor disponibile pe site-ul instituţiei.

„De mulţi ani se credea că majoritatea tipurilor de cancer sunt universal dependente de zahăr. Am fost foarte surprinşi să aflăm că acest tip de cancer pulmonar se bazează în mod special pe zahăr (glucoză) pentru a se dezvolta. Identificarea şi studierea acestor schimbări de metabolism, asociate cu tipuri specifice de cancer, vor conduce la dezvoltarea de noi terapii”, a declarat profesorul Jung-whan Jay Kim, unul dintre autorii studiului.

Studiile desfășurate până în prezent au arătat că multe tipuri de celule cancerigene se hrănesc cu zahăr (sub formă de glucoză). Noua echipă de cercetători a hotărât să facă un pas mai departe și să examineze diferenţele de metabolism dintre două subtipuri ale cancerului pulmonar: adenocarcinom (ADC) şi SqCC. Oamenii de ştiinţă știu că aproximativ un sfert dintre toate tipurile de cancer pulmonar sunt de tip SqCC, greu de vindecat folosind terapii specifice. Studiul este apreciat de iniţiatori ca fiind primul care arată în mod sistematic că metabolismul acestor două subtipuri este distinct și unic.

Pentru studiu, cercetătorii au colectat date despre 33 de tipuri de cancer de la peste 11.000 de pacienţi şi au identificat o proteină care transportă glucoza în interiorul celulelor. Proteina respectivă se regăsește în concentraţii mai mari la cancerul pulmonar de tip SqCC decât la cel de tip ADC. Proteina, numită de medici „transportatorul de glucoză” (GLUT1), duce glucoza în celule, pentru ca mai apoi zahărul să furnizeze energie. Oamenii de ştiinţă și-au exprimat speranţa ca studiul să conducă la noi forme de tratament, precum şi la recomandări mai specifice în ce priveşte dieta pacienţilor. „Am vrea să știm dacă am putea interveni în progresia cancerului cu modificări legate de dietă”, a spus Jung-whan Jay Kim.

Există şi alte studii care arată că există o legătură între cancer şi consumul de zahăr. De exemplu, o echipă de cercetători, condusă de dr. Custodia Garcia-Jimenez de la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid, a descoperit în 2013 un mecanism care leagă obezitatea și diabetul de cancer. Este vorba de un nivel ridicat de zahăr care crește activitatea unei gene implicate în progresia cancerului. Dr. Garcia Jimenez a studiat modul în care celulele din intestin răspund la zaharuri și dau un semnal pancreasului pentru a elibera insulina, adică hormonul care controlează nivelul zahărului din sânge. Cercetătorii au descoperit că semnalele sunt controlate de o proteină numita β-catenin și că activitatea acesteia este strict dependentă de nivelul de zahăr. Studiul demonstrează că nivelurile ridicate de zahăr induc acumularea de β-catenin, ceea ce poate conduce la proliferarea celulelor canceroase. „Am fost surprinși să realizăm că schimbările din metabolismul nostru cauzate de zahăr au un impact ridicat asupra riscului de a face cancer. Investigăm acum ce alte componente ale dietei pot influenţa riscul de cancer. Schimbarea alimentaţiei este una dintre cele mai ușoare strategii de prevenire, care ne poate salva de o potenţială suferinţă”, a spus Custodia García.

Un studiu din 2011 arăta chiar că și sucurile bogate în zahăr natural prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer rectal. „Trebuie să aveţi mare grijă atunci când beţi suc de fructe. Sucurile au şi ele rolul lor, pentru că ne oferă multă vitamina C, dar au şi foarte mult zahăr”, a explicat și dr. Joanne Lunn, de la Harvard Medical School. Un alt studiu din 2016 publicat de Cencer Research a concluzionat că un consum mare de îndulcitori ar putea creşte riscul de cancer mamar.

În conexiune cu problemele asociate consumului de zahăr, presa a relatat recent cazul unei australience care a ajuns la un „record” la care puţini reușesc să ajungă. Ea a început în urmă cu aproape 30 de ani o dietă fără zahăr, după ce a primit un diagnostic de prediabet. Carolyn Hartz, în vârstă de 69 de ani, a renunţat la zahăr din motive de sănătate, dar și pentru a se menţine în formă, notează Huffington Post. În ultimii 28 de ani a gustat doar ocazional dulciuri, însă fără zahăr. Femeia a reușit să se menţină în formă și datorită sportului, la care apelează aproape în fiecare zi. „Trebuie să fii atent ce mănânci, în primul rând, iar în al doilea rând, trebuie să faci mișcare”, a declarat femeia care la 70 de ani arată ca la 40.