Studiul viral despre dieta vegetariană și fertilitatea masculină

1869

În ultimele zile, internetul a vuit în urma unei știri care a prezentat mai serios decât se cuvenea rezultatele unui nou studiu privind efectele alimentaţiei vegetariene asupra fertilităţii masculine.

Cercetarea, desfășurată la Facultatea de Medicină a Universităţii Loma Linda, din California, SUA, a fost preluată iniţial de publicaţia britanică The Telegraph, de unde a ajuns rapid până în Rusia (Russia Today) și chiar India (Hindustan Times of India).

Apariţia în presă

„Vegetarienii și veganii își pun în pericol șansele de a avea copii, conform unui nou studiu, care arată că bărbaţii care nu consumă carne au o concentraţie mai slabă de spermatozoizi”, începe știrea pe The Telegraph.

Publicaţia scrie că cercetătorii de la Loma Linda s-au angajat într-un studiu cu durata a 4 ani de zile pentru a observa aceste efecte. În final, au descoperit că bărbaţii vegetarieni și vegani aveau în medie doar 50 de milioane de spermatozoizi per ml, comparativ cu bărbaţii care consumă carne și care aveau o concentraţie de 70 de milioane per ml. De asemenea, s-a observat și că motilitatea este mai scăzută în cazul primului grup, în care doar o treime din totalul de spermatozoizi erau activi, comparativ cu al doilea grup, la care motilitatea ajungea la 60%.

Echipa de cercetători crede că de vină ar putea fi atât o deficienţă de vitamina B12, cât și consumul masiv de soia, ca înlocuitor principal al cărnii. „Teoria cu care am venit este că vegetarienii înlocuiesc carnea cu soia, care conţine fitoestrogeni și care le-ar putea afecta fertilitatea”, a declarat într-un interviu telefonic autoarea principală a studiului, dr. Eliza Orzylowska.

Recomandarea cercetătoarei, prezentată în știre ca soi de concluzie, a fost ca bărbaţii să elimine din alimentaţie orice aliment din soia cu cel puţin 74 de zile înainte de momentul conceperii, o durată egală cu ciclul de înlocuire al spermei.

Adevărul din detalii

The Telegraph a omis să menţioneze că acest studiu este de fapt un proiect obligatoriu de făcut în timpul rezidenţiatului la Universitatea Loma Linda și că a fost publicat doar în linii mari într-un supliment al jurnalului Fertility and Sterility, dar nu a fost revizuit de alţi cercetători și publicat ca atare.

Studiul are mai multe probleme ce au fost semnalate de către cititori în comentarii pe internet. În primul rând, studiul a fost realizat pe un eșantion restrâns atât ca total, 447 de bărbaţi, cât și ca reprezentanţi ai grupului de interes, care a constat doar în 31 de vegetarieni și vegani. În al doilea rând, studiul nu a măsurat nici de cât timp aderaseră participanţii la o dietă sau alta.

Prin urmare, chiar și pentru cei care au realizat studiul a fost clar de la început că este vorba despre un studiu preliminar și că nu trebuia preluat de presă în felul în care a fost preluat. Mai mult, cel mai important de precizat este că studiul nici măcar nu a amintit dacă vreunul dintre bărbaţii vegetarieni sau vegani este sau nu infertil. În acest sens, iată declaraţia autoarei: „Deși titlurile anunţă concentraţia slabă a spermei, nu este nimic semnificativ din punct de vedere clinic. Este doar o observaţie pe care am făcut-o şi, din moment ce nu s-a înregistrat un nivel de infertilitate, este greu de spus dacă ar trebui făcut ceva sau nu în urma acestor concluzii. (…) Beneficiile pentru sănătate ale alimentaţiei vegetariene depășesc rezultatele acestui studiu și nu putem nega asta”, scrie Adventist Review.

Este soia de vină?

Ideea că soia ar putea fi de vină a fost întâmpinată cu ironii și comentarii răutăcioase în presa online și pe Facebook, și nu fără motiv. Ulterior, chiar și Orzylowska s-a distanţat de comentariile făcute la telefon pentru The Telegraph, spunând că a fost rugată efectiv să speculeze asupra motivelor care ar sta la baza rezultatelor studiului și că a menţionat soia doar ca o posibilă variantă, dar că la fel de bine ar putea fi de vină pesticidele și că trebuie realizate mai multe studii.

Varianta cu soia este desfiinţată din start chiar de bunul-simţ. Ce ar spune China și India, care sunt deopotrivă printre cele mai mari producătoare și consumatoare de soia, dar care se laudă, concomitent, cu cele mai mari populaţii? Deși consumă acest aliment în multiplele sale forme, nu au nicio problemă când vine vorba de popularea ţării.

Varianta pesticidelor pare mai plauzibilă și fiindcă este susţinută de alte rezultate știinţifice. Un studiu realizat de profesorul Jorge Chavarro, la Universitatea Harvard, a arătat că o alimentaţie bogată în fructe și legume poate influenţa negativ fertilitatea masculină din cauza ingerării de pesticide.

„Există un interes privind efectele pesticidelor asupra fertilităţii în general. Există dovezi că expunerea la pesticide atât prin ocupaţie, cât și prin mediu poate avea un efect negativ asupra fertilităţii masculine“, a declarat Chavarro.

Cu toate acestea, în ce privește efectul unei alimentaţii bogate în fructe și legume, nici el nu mai este sigur. Pe de o parte, de-a lungul timpului, studiile au arătat că aceste alimente au un efect pozitiv asupra fertilităţii, în special fructele foarte bogate în antioxidanţi. Tot în această idee, s-a demonstrat și că o dietă bogată în grăsimi saturate, care sunt în cea mai mare parte de origine animală, este responsabilă pentru o concentraţie mai slabă de spermă. Cercetătorii acestui studiu concluzionaseră că reducerea consumului de grăsimi saturate este benefică atât sănătăţii generale, cât şi celei reproductive, în special. Pe de altă parte însă, Chavarro avertizează totuși că există și influenţele opuse, în care pesticidele din fructe și legume pot contracara efectele antioxidanţilor și alte beneficii. Cine câștigă în final? Acest subiect mai trebuie studiat înainte de a trage o concluzie.