Alegerea lui Brittany: și-a amânat finalul, de dragul familiei

1610

Iubirea pentru viaţă a învins în povestea lui Brittany Maynard, cel puţin deocamdată. Miile de oameni din întreaga lume care s-au rugat ca ea să se răzgândească și să nu își ia viaţa pe 1 noiembrie se pot bucura. Ruga lor se va împlini.

Într-un clip publicat online ieri, Brittany spune că și-a amânat decizia pe termen nedeterminat. „Nu mi se pare că acum e cel mai potrivit moment. Dar momentul va veni, pentru că simt că mă îmbolnăvesc tot mai mult”, explică ea.

În videoclip, Brittany vorbește despre convulsiile pe care i le provoacă boala, despre confuzia aferentă lor și despre neputinţa de a vedea cum medicamentele i-au schimbat aspectul corpului.

Totuși, spune ea, deocamdată se simte încă suficient de bine încât să îşi dorească să mai petreacă timp cu aceia care o iubesc. Și încă e posibil ca tânăra să nu poată estima corect numărul acestora. Primul clip postat de ea pe internet a emoţionat o lume întreagă și sute de oameni au reacţionat la povestea tristă a lui Brittany, sfătuind-o să nu renunţe la viaţă. Unii au făcut lucrul acesta criticându-i dur decizia, însă alţii au făcut-o cu toată delicateţea și tactul care derivă din faptul că îi împărtășesc situaţia și îi înţeleg sentimentele.

Cuvintele eroilor

Cazul lui Brittany a scos la iveală poveștile de viaţă ale unor adevăraţi eroi ai zilelor noastre. Oameni care, suferind de aceeași boală, dar în tăcere, în condiţii materiale mai puţin favorabile și lipsiţi de orice atenţie mediatică, au ales totuși un alt drum. Iar motivele lor pentru această decizie sunt nu doar înduioșătoare, ci și pline de demnitate.

Mulţi vorbesc despre dragostea faţă de cei din jur, care a cunoscut profunzimi inimaginabile în cele mai teribile momente de suferinţă. Și vorbesc despre preţuirea fiecărui moment cu o pasiune care te face să uiţi că există un clișeu legat de asta. Să vezi lupta acestor oameni și felul în care îi exaltează fiecare victorie prin care obţin ceva ce oamenii sănătoși au din plin, și poate nici nu sesizează, face ca mila să treacă pe loc secund, ba chiar să nu mai aibă loc pe podiumul ocupat de admiraţie.

Britanicul Marcel Schreur, supravieţuitor al unor forme multiple de cancer, este unul dintre cei care și-au exprimat recent pledoaria pentru viaţă într-un material dedicat special încurajării lui Brittany.

Minuni în suferinţă

Privind la volumul uriaș de declaraţii proviaţă care au ieșit la suprafaţă datorită mediatizării cazului lui Brittany, te întrebi dacă totuși campania Compassion Choices, pe care unii au catalogat-o drept misionarism pus în slujba „culturii morţii”, nu a fost cumva transformată în inversul a ceea ce trebuia să fie.

Campania trebuia să arate superioritatea unei morţi „demne” (adică fără durere, aleasă deliberat de bolnavul în fază terminală) în faţa acelei morţi incontrolabile, imprevizibile și survenite în urma unei agonii. Însă ce a reușit această campanie a fost să pună oamenii pe gânduri și să le dea prilejul celor care preţuiesc viaţa, așa grea cum este ea, să se facă auziţi.

Militanţii proeutanasie atacă adesea poziţia oponenţilor spunând că aceasta este motivată predominant religios. Campania aceasta le-a dat oamenilor ocazia să spună cum îi ajută credinţa lor să suporte degradarea galopantă pe care o aduce o boală terminală. Și să explice de ce au motive ca încă să Îl iubească pe Dumnezeu, în ciuda a ceea ce li se întâmplă.

Și, în felul acesta, să îi inspire și pe alţii, care privesc din umbră alegerea lui Brittany.

Foto: YouTube

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.