Tânărul care a înlocuit mâncarea cu nutrienţii esenţiali

182

Rob Rhinehart a renunţat să mai consume mâncare pentru că prepararea constantă a acesteia este un proces obositor care îl face totodată să piardă timp pe care l-ar putea dedica activităţilor care îi fac plăcere. Pentru că organismul său are însă nevoie de hrană, tânărul inginer de doar 25 de ani a dezvoltat o băutură care să îi asigure necesarul de nutrienţi și pe care să o consume în locul alimentelor.

Ideea de a crea această băutură, denumită Soylent, i-a venit lui Rhinehart într-o perioadă când avea foarte mult de muncă și foarte puţin timp la dispoziţie și puţini bani. Gătitul devenise ceva frustrant pentru el și ajunsese să mănânce în mare parte produse fast food, bogate în calorii.

Întreaga situaţie l-a făcut să își pună întrebarea: „Dacă aș avea o pastilă alimentară care poate potoli foamea atunci când nu vreau să petrec timpul preparând mâncarea? Dacă ar exista ceva care te-ar putea ajuta să supravieţuiești, care e rapid, simplu și ieftin?”, povestește Rhinehart într-un interviu pentru Smart Planet.

Astfel tânărul a început un experiment de 30 de zile, prin care să testeze dacă ar putea supravieţui doar pe baza unei băuturi care îi asigură aportul necesar de nutrienţi. „Nu există carne, fructe, legume sau pâine aici. În afară de ulei de măsline pentru acizi grași, sare pentru sodiu și clorură, nimic nu e aliment. Am cercetat fiecare substanţă de care corpul are nevoie pentru a supravieţui, plus câteva despre care s-a arătat că sunt benefice și le-am cumpărat pe toate într-o formă chimică cât mai neprelucrată, din mai multe surse”, scrie Rhinehart într-un articol publicat pe blogul său personal.

Efectele acestei băuturi au întrecut așteptările sale. În primul rând, gustul acesteia era bun, dulce. Mai mult, băutura i-a oferit o senzaţie de saţietate, dar și un plus de energie imediat după consum. Per total, Rhinehart mărturisește că această cură l-a făcut să se simtă extraordinar:

„Fizicul meu s-a îmbunătăţit notabil, pielea mea a devenit mai curată, dinţii mai albi, părul mai des, iar mătreaţa a dispărut. (…) Și performanţa mea mentală este mai bună”.

Până să ajungă la o variantă corespunzătoare a băuturii, Rhinehart a efectuat mai multe experimente în ceea ce privește dozele ingredientelor, lucru care i-a provocat câteva tulburări de sănătate. De exemplu, în a treia zi a experimentului a observat că formula băuturii nu conţinea deloc fier, lucru care i-a crescut rata bătăilor inimii și i-a scăzut nivelul de energie. De asemenea, atunci când a utilizat potasiu în exces, a experimentat aritmie cardiacă, iar prea mult magneziu i-a provocat o senzaţie de arsură în interiorul întregului corp, a povestit Rhinehart într-un interviu pentru The Atlantic.

O consecinţă a acestui stil de alimentaţie este dispariţia bacteriilor din intestine, care ajută digestia. Motivul este lipsa fibrelor din băutură. Rhinehart a resimţit efectele acestei consecinţe atunci când consuma alimente normale: „Este foarte, foarte dureros, pentru că nu mai am bacterii care să le digere”.

Soylent s-ar putea dovedi o soluţie bună pentru asigurarea cantităţii de hrană și nutrienţi pentru populaţia săracă, întrucât este un produs foarte ieftin, crede Rhinehart. Costul unei băuturi care acoperă practic una din mesele zilnice, se ridică la numai trei dolari.

Soylent a primit însă și critici, iar experţii sugerează că efectele sale pe termen lung trebuie urmărite în cadrul experimentelor. De asemenea, o altă problemă a acestui produs este forma lichidă. „Ca oameni, se pare că avem o nevoie și de a mesteca”, a explicat scriitoarea Mary Roach, autoarea unor cărţi știinţifice, pentru The Atlantic.

 Foto: DNews / captură YouTube

Niciun articol afișat