O bacterie din intestine ar putea fi „leacul pentru obezitate”

151

Transplantul unei bacterii din intestinele persoanelor slabe la șoarecii de laborator a împiedicat animalele să câștige în greutate, susţin cercetătorii americani citaţi de BBC.

La studiu au participat perechi de gemeni, dintre care unul era slab, iar celălalt obez. Acestora li s-au recoltat bacterii din intestine care au fost apoi administrate șoarecilor de laborator care nu aveau această bacterie și care erau crescuţi în condiţii sterile.

În urma experimentului, oamenii de știinţă de la Școala de Medicină din cadrul Universităţii Washington, Missouri, au observat că animalele cărora li s-a administrat bacteria provenită de la geamănul obez au câștigat în greutate, în timp ce șoarecii care au primit bacterii de la cel slab nu au întâmpinat această problemă.

Rezultatele nu au fost influenţate de cantitatea de mâncare consumată. În schimb, în cazul șoarecilor trataţi cu bacteria geamănului slab, organismul folosea mai multă energie de la nivelul intestinelor, produsele chimice au împiedicat prevenirea depunerii ţesutului gras și a mărit cantitatea de energie arsă. Astfel, corpul acestor animale descompunea mult mai efficient fibrele în acizi grași cu lanţ scurt.

În a doua parte a studiului, atât șoarecii trataţi cu bacteria provenind de la geamănul obez, cât și cei trataţi cu bacteria de la geamănul slab au fost mutaţi în aceeași încăpere. După 10 zile, oamenii de știinţă au putut observa că șoarecii trataţi cu bacteria provenind de la geamănul obez au suferit transformări ale metabolismului care îi protejau de această afecţiune, subliniază Live Science. Fenomenul poate fi explicat de faptul că aceste animale au tendinţa de a-și consuma fecalele, lucru care ar fi ajutat la transmiterea bacteriei care îi proteja pe șoarecii slabi de creșterea în greutate.

Odată ce oamenii de știinţă au schimbat dieta, însă, hrănind animalele cu alimente bogate în grăsimi și sărace în fibre, efectele protejării împotriva obezităţii au fost anulate. Fenomenul ar putea sugera faptul că bacteria din intestine care protejează împotriva obezităţii dă rezultate numai în cazul anumitor diete.

În cazul tratamentelor umane, utilizarea bacteriilor provenite de la persoanele slabe este riscantă, însă, deoarece există probabilitatea ca odată cu transplantul acestora, să fie transferate și boli infecţioase, notează BBC. Cu toate acestea, stabilirea precisă a tipurilor de bacterii care pot conduce la tratarea obezităţii, dar și a dietei benefice pentru creșterea lor ar putea conduce la dezvoltarea unui tratament eficient pentru oameni.

Pe lângă obezitate, în anumite condiţii, bacteriile din intestine pot influenţa apariţia altor boli, precum afecţiunile inimii, ale creierului, pot conduce la apariţia colicilor la copii și pot afecta sistemul imunitar, notează Live Science.