O sugestie inedită pentru a te simţi bine în pielea ta

186

Un nou studiu publicat în revista PLOS ONE sugerează că dacă şi-ar asculta bătăile inimii oamenii ar reuşi să se simtă bine cu ei înşişi.

Co-autoarea studiului, Vivien Ainley, de la Universitatea din Londra expică că oamenii care reuşesc să îşi asculte bătăile inimii vor fi mai puţin tentaţi să se vadă pe sine ca obiecte de evaluat după înfăţişare.

Cercetările anterioare au arătat că cei care reuşesc să îşi măsoare corect pulsul îşi dau seama mai bine decât alţii de propria nervozitate sau anxietate. Iar alte studii au arătat că femeile, mai mult decât bărbaţii, se pun singure în postura de a fi evaluate ca obiecte, din cauză că dau valoare corpului lor în funcţie de cum arată, nu de cât este de sănătos.

Pentru a verifica această teorie, Ainley şi colegii ei au făcut un experiment. Au rugat 50 de stundente, cu vârste între 19 şi 26 de ani, să îşi numere bătăile inimii în reprize de câte 25, 35 şi 45 de secunde. După fiecare numărătoare răspundeau la un chestionar în care li se cerea să îşi evalueze corpul în funcţie de atractivitate, sănătate, rezistenţă.

Rezultatele au arătat că cele care au reuşit să îşi măsoare cel mai corect pulsul, au ales sănătatea sau rezistenţa. Hugo Critchley, psihiatru la Brighton and Sussex Medical School, sugerează că unii oameni se nasc cu o abilitate de conştientiza corpul „pe dinăuntru".