OMS: Scădere record a ratei mortalităţii provocate de rujeolă

267

Rata deceselor provocate de rujeolă a atins un „minim istoric", potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Numărul morţilor cauzate de afecţiune a scăzut la nivel global cu 78% într-o perioadă de 12 ani.

Campaniile și demersurile de vaccinare anti-rujeolă iniţiate în perioada 2000-2012 au contribuit la prevenirea a nu mai puţin de 13,8 milioane de decese în lume. Numărul de morţi provocate de rujeolă a scăzut de la 562.000 de cazuri în 2000, la circa 122.000 înregistrate în anul 2012. Mai mult, cazurile totale de îmbolnăvire cu rujeolă au scăzut cu aproximativ 77 de procente de-a lungul celor 12 ani.

În total, peste 1 miliard de copii au primit vaccinul anti-rujeolic, începând cu anul 2000. Circa 84% din totalul bebelușilor de 1-2 ani din toate regiunile lumii au fost vaccinaţi împotriva rujeolei. De asemenea, 145 de ţări au introdus o a doua vaccinare împotriva afecţiunii, ca măsură de precauţie. Prin campaniile sale, organizaţia Iniţiativa pentru Rujeolă și Rubeolă a contribuit, de asemenea, la vaccinarea a 145 de milioane de copii în anul 2012.

În ciuda rezultatelor impresionante, situaţia la nivel global privind infecţia cu virusul care provoacă rujeolă rămâne îngrijorătoare. „Rujeola continuă să fie o ameninţare globală, cu cinci din cele șase regiuni OMS care încă se confruntă cu focare mari și cu regiunea Americilor care înregistrează prea multe importuri de cazuri de rujeolă. Regiunile africane, est-mediteraneene și europene nu sunt susceptibile de a îndeplini obiectivele de eliminare a rujeolei la timp", avertizează specialiștii OMS.

Potrivit datelor organizaţiei, în 2012, România s-a clasat pe locul al doilea în topul regiunilor din Europa care au înregistrat focare mari de infecţie cu virusul care provoacă rujeolă. În ţara noastră au fost semnalate circa 7.450 de cazuri, fiind depășită doar de Ucraina, unde au fost raportate peste 12.700 de cazuri. Pe locul al treila se află Rusia, urmată de Regatul Unit și Spania.

„În timp ce decesele estimate, provocate de rujeolă au scăzut semnificativ din 2000,  este în continuare nevoie de multă muncă pentru că încă au loc zilnic aproximativ 330 de morţi (în special în rândul copiilor) din cauza rujeolei", a declarat Karen Mah, purtătoarea de cuvânt a organizaţiei Iniţiativa pentru Rujeolă și Rubeolă, citată de BBC. Potrivit calculelor OMS, la nivel global, în fiecare oră, 14 persoane sunt ucise de afecţiune.

Foto: stockvault.net