Ţara unde creștinii varsă sânge

57

„Nici măcar nu cunosc Ciadul. Dar ce pot să fac? Dacă stau aici, creștinii vor face orice ca să ne omoare pe mine și pe familia mea", spune un musulman de 62 de ani, în timp ce așteaptă să se îmbarce în primul avion care îl va duce departe de Republica Centrafricană.

Originar din Ciad, Muhammad Abdirahman a trăit într-un mic sat, Jbawi, din Republica Centrafricană, pentru ultimii 50 de ani. În ultimele săptămâni, satul a fost făcut una cu pământul, iar toţi cei care nu au reușit să fugă au murit de mâna creștinilor. Din fericire, Muhammad a fugit împreună cu soţia și cei 12 copii înainte ca masacrul să înceapă, scrie Washington Post.

Republica Centrafricană a fost mereu pradă conflictelor sectare dintre musulmani și creștini, dar lucrurile s-au înrăutăţit după ce președintele musulman, Michel Djotodia, a cedat puterea și a fugit în exil. Djotodia preluase conducerea ţării în martie anul trecut, după organizarea unei lovituri de stat, dar a fost repede supus presiunii de a demisiona. Plecarea lui trebuia să aducă stabilitate, dar lucrătorii umanitari spun că este cea mai violentă perioadă de la lovitura de stat.

Eliminarea musulmanilor

Odată cu Muhammad, au mai plecat și alte sute sau chiar mii de musulmani care îşi caută refugiul în ţările vecine. Încă din luna decembrie, creștinii și-au format propria miliţie, care patrulează prin orașe și sate, chiar și în capitală, decimând comunitatea musulmană, care este minoritară aici și jefuind și distrugând casele acestora. Se pare că din populaţia de 4,5 milioane de locuitori ai Republicii Centrafricane, doar 15% este musulmană.

Conform Washington Post, haosul violenţelor devine cel mai grav din istoria recentă a Africii sub-Sahariene și se extinde rapid și în alte ţări, precum Nigeria și Sudan. „Civilii se tem constant pentru viaţa lor și au fost lăsaţi să se apere singuri”, a declarat Martine Flokstra, coordonator de urgenţă pentru Doctori Fără Frontiere, menţionând și că violenţele au ajuns la un nivel „extrem”, „fără precedent”.

Vineri, mii de musulmani și-au împachetat lucrurile și, protejaţi de către soldaţi din Ciad, au fost urcaţi în camioane și scoși afară din ţară. Creștinii au încercat să jefuiască camioanele și pe un bărbat care a căzut din mașină l-au omorât în plină stradă, a mărturisit Peter Bouckaert, de la Human Rights Watch.

Se pare că doar în urmă cu două săptămâni, orașul Miskine era neatins de miliţia creștină, ce poartă numele de anti-balaka. Astăzi zona este părăsită, după ce casele și moscheile au fost jefuite și dărâmate de creștini. De asemenea, în decembrie orașul Bossangoa adăpostea aproximativ 10.000 de musulmani, astăzi însă au mai rămas doar câteva sute. În total, de la lovitura de stat de anul trecut, aproximativ 86.000 de persoane au părăsit ţara și 900.000 s-au relocat în regiuni mai liniștite ale ţării, conform Mission Network News.

Eliminarea creștinilor

Musulmanii nu se lasă nici ei mai prejos și ripostează aproape instinctiv atunci când întâlnesc un creștin. Nici măcar nu mai este clar „cine a aruncat prima piatră”, dar este clar că încearcă să se depășească unii pe alţii.

Tot Washington Post scrie despre moartea unui tânăr creștin de 23 de ani, care le vindea lemne musulmanilor. Un grup de bărbaţi l-au confruntat, l-au aruncat într-un șanţ și i-au tăiat gâtul. Apoi i-au urcat corpul neînsufleţit într-un căruţ și l-au dus în faţa unui birou al Crucii Roșii, unde l-au abandonat pe jos, în stradă.

Creștinii omoară musulmani. Musulmanii omoară creștini. Magazinele sunt jefuite, casele, arse. Oamenii cad morţi pe străzi, în faţa oficialilor trimiși să păstreze pacea. Unii dau vina pe cei 6.500 de soldaţi francezi și africani, autorizaţi de Consiliul de Securitate al ONU, care nu sunt capabili să protejeze comunitatea. Alţii dau vina pe politicieni, care au fost primii ce au chinuit majoritatea creștină, care acum s-a sculat împotriva lor. Sfârșitul violenţelor nu este nicidecum aproape. Creștinii nu par deloc înclinaţi să facă pace. „Francezii tot încearcă să spună că situaţia se stabilizează, dar nu e așa. Singurele zone care se stabilizează sunt cele de unde au fugit toţi musulmanii”, a declarat Bouckaert.