Virusul Zika „are un potenţial pandemic exploziv”

1404

Mai mulţi oameni de știinţă americani au înaintat un apel către Organizaţia Mondială a Sănătăţii în care solicită acţiuni urgente de combatere a virusului Zika, despre care spun că are „un potenţial pandemic exploziv”, informează BBC.

Apelul, publicat și în jurnalul de specialitate al American Medical Association, recomandă OMS să folosească lecţiile pe care le-a învăţat din epidemia de Ebola și să alcătuiască un comitet de urgenţă format din experţi în astfel de boli. Oamenii de știinţă au mai spus că un vaccin ar putea fi disponibil pentru testare în doi ani, însă că ar putea trece încă zece ani până când acesta să devină disponibil pe piaţa publică.

Între timp, numărul celor infectaţi cu virsul care provoacă microencefalie la bebeluși a crescut la câteva mii numai în Brazilia, răspândindu-se totodată și în alte 20 de ţări.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii are previziuni și mai sumbre decât atât. Între trei și patru milioane de locuitori ai Americilor este posibil să fie purtători ai acestui virus, doar anul acesta. Cei mai mulţi, spun experţii în sănătate, nu vor dezvolta probabil simptomele, însă virusul care se răspândește prin mușcătura unui ţânţar afectează dezvoltarea cerebrală a copiilor purtaţi în pântece de mame infectate.

Virusul Zika a fost detectat pentru prima dată în Uganda, în anul 1947, însă nu a provocat niciodată o epidemie la scara curentă. Primul caz de infectare cu Zika a fost raportat în Brazilia în mai 2015. Cele mai multe cazuri nu prezintă simptome, însă în general acestea pot include: febră ușoară, conjunctivită (ochi roșii, dureri de ochi), dureri de cap, dureri articulare, iritaţii ale pielii.