Victorie surprinzătoare pentru Ted Cruz la alegerile din Iowa

915

Caucus-ul din Iowa s-a încheiat cu victoria lui Ted Cruz, în Partidul Republican, și cu cea a lui Hillary Clinton, în Partidul Democrat.

Alegerile primare din Iowa, considerate un predictor bun pentru victoria finală în prezidenţialele americane, s-au încheiat cu rezultate surprinzătoare.

De partea republicanilor, senatorul de Texas Ted Cruz s-a detașat considerabil de miliardarul Donald Trump, în ciuda campaniei agresive duse de acesta și reflectată pozitiv în ultimele sondaje. Cu 27,7 procente din totalul votanţilor republicani, Ted Cruz l-a întrecut pe Donald Trump, oprit la doar 24,3 procente. Pe locurile următoare s-au clasat Marco Rubio, cu 23,1 procente, Ben Carson, cu 9,3, și Rand Paul, cu 4,5 procente. Ted Cruz a fost sprijinit puternic de voturile evanghelicilor americani, care constituie nu mai puţin de 63% dintre votanţii statului Iowa. „Este o victorie pentru americani”, a spus Cruz în discursul învingătorului, în care i-a mai invocat pe Dumnezeu şi pe Margaret Thatcher și l-a criticat pe Barack Obama.

De partea democraţilor, votanţii au favorizat-o pe Hillary Clinton, cu 49,9 procente din voturi, la o distanţă extrem de mică de Bernie Sanders, clasat pe locul doi, cu un procent de 49,5. Singurul care a mai candidat din partea democraţilor a fost Martin O’Malley, care a primit însă un procent infim, de doar 0,6% din voturi. Cota obţinută de Sanders este o victorie puternică pentru politicianul al cărui principal punct slab, exploatat de Clinton în campania ei, este lipsa unei experienţe politice îndelungate. Sanders a atras însă simpatia tinerilor democraţi prin discursuri în care a atacat „clasa miliardarilor” și a apelat la o revoluţie politică.

Alegerile primare continuă cu turul din New Hampshire, organizat pe 9 februarie. După acest tur, următoarele alegeri primare vor avea loc abia în iunie.