Persoanele vesele sunt mult mai ferite de boli cardiace

264

Persoanele cu un temperament vesel sunt semnificativ mai puţin predispuse să sufere un eveniment cardiac, precum infarctul sau decesul cardiac subit, conform unui studiu realizat de Universitatea Johns Hopkins.

Studiile anterioare au scos la iveală faptul că persoanele deprimate sau anxioase sunt mai predispuse la infarct și la moartea cauzată de el decât cele a căror dispoziţie e mai veselă. Dar cercetătorii de la Johns Hopkins afirmă că studiul lor demonstrează faptul că o stare generală de bine – manifestată printr-o atitudine veselă, relaxată, energică și mulţumită de viaţă – chiar reduce șansele unui atac de cord, scrie Science Daily.

„Dacă ești vesel din fire și privești partea bună a lucrurilor, e mult mai probabil să fii protejat de evenimente cardiace”, afirmă coordonatorul studiului, Lisa Yanek, profesor asistent la Universitatea Johns Hopkins.

În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat 208 cazuri de evenimente cardiace – atac de cord, deces cardiac subit, sindrom coronarian acut și cazuri care necesitau operaţie de bypass – de-a lungul unei perioade de 12 ani.

Cercetătorii au descoperit că atitudinea pozitivă a participanţilor era asociată cu o reducere de o treime a evenimentelor cardiace, iar în rândul celor cotaţi cu cel mai ridicat risc de evenimente coronariene s-a înregistrat o reducere de până la 50%. Cercetarea a luat în considerare și alţi factori de risc în ce privește bolile cardiace, precum vârsta, fumatul, diabetul, nivelul ridicat de colesterol sau tensiunea arterială ridicată.