Prietenii noştri patrupezi ne întăresc sănătatea inimii

118

Pe lângă micile bucurii aduse şi beneficiile asupra sănătăţii psihice, a avea un prieten necuvântător poate ajuta la întărirea sănătăţii inimii şi scăderea riscului dezvoltării de boli cardiovasculare, se arată într-o declaraţie oficială a Asociaţiei Americane a Inimii (AHA), notează USNews.

În urma parcurgerii mai multor studii relevante în acest context, AHA a putut observa că rezultatele cercetărilor arată că stăpânii de animale au înregistrat valori scăzute ale factorilor de risc în ceea ce priveşte dezvoltarea bolilor de inimă. În plus, cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare au şanse mult mai mari de supravieţuire faţă de cei care nu au un prieten patruped.

De asemenea, cercetările au arătat că un animal de companie poate ajuta şi la scăderea stărilor de depresie şi anxietate, contribuind la calmare a nervilor, ajutând persoanele să lege prietenii şi chiar să slăbească, afirmă Barbara George, directorul Centrului pentru Tratamentul Stilului de Viaţă Cardiovascular de la Spitalul Winthrop-University din Mineola.

Ea susţine că studiile realizate, care au vizat în special efectul câinilor asupra sănătăţii oamenilor, au arătat că stăpânii patrupedelor au înregistrat o tensiune arterială scăzută, o valoare mai bună a colesterolului, greutate mai mică şi răspund mai bine în situaţii de stres, faţă de cei care nu deţin animale.

Unul din motivele pentru care apare această diferenţă este chiar obiceiul plimbatului câinelui, datorită exerciţiului fizic depus în această activitate. Un studiu realizat pe 5.200 de adulţi a arătat că cei care îţi plimbau animalul de companie aveau şanse cu 54% mai mari să atingă necesarul zilnic de activitate fizică, faţă de persoanele care nu au în grijă un patruped.

Cu toate acestea, nu există dovezi clare în ceea ce priveşte faptul că a deţine cu câine reduce în mod direct riscul dezvoltării de boli cardiace. Dr. Glenn Levine, profesor la Colegiul de Medicină Baylor din Houston afirmă că este încă neclar dacă acţiunea de a adopta un prieten necuvântător poate scădea riscurile afecţiunilor cardiace în cazul celor care deja suferă de o astfel de boală.