Secretele succesului şi dependenţei de Coca Cola

1743

Celebra băutură Coca Cola se bucură de un succes aşa de mare şi este apreciată de un număr din ce în ce mai mare de consumatori datorită unei „reţete perfecte", ce ţine mai degrabă de chimie decât de gastronomie.

Astfel, jurnalistul Michael Moss – premiat cu premiul Pulitzer – a descoperit ce face ca băutura Coca Cola să creeze o dependenţă aşa de puternică. De vină ar fi trei elemente care fac din Cola o variantă irezistibilă pentru cei care o încearcă o dată.

În primul rând, Coca Cola beneficiază de „un echilibru aproape perfect al gustului”, ceea ce se traduce într-o combinaţie ideală de arome şi gusturi care să nu provoace satisfacţie deplină. În cazul în care gustul ar produce supra-saturaţie, corpul omenesc nu ar mai deveni dependent, ceea ce reprezintă un dezavantaj pentru producători.

În al doilea rând, bulele carbogazoase din Coca Cola reprezintă unul dintre atuurile pe care băutura le are, generând un soi de dependenţă pentru cei care o consumă. Senzaţia produce dependenţă nu doar în cazul Colei, ci a oricărei băuturi carbogazoase, explică cercetători elveţieni.

În al treilea rând, dependenţa este dată de gustul dulce al băuturii. În afară de zahăr, cola conţine „aromă de vanilie bine proporţionată, plante citrice şi condimente speciale precum scorţişoară sau nucşoară. De asemenea, zahărul, acidul fosforic şi dioxidul de carbon sunt doar o parte din ingredientele ce compun gustul unic al băuturii”, notează Huffington Post.

Jurnalistul Michael Moss a realizat o anchetă amplă, extinsă pe câţiva ani, privitoare la chimia din spatele produselor de succes, care creează dependenţă. Un feature detaliat despre descoperirile lui Moss poate fi citit şi pe site-ul nostru.