Ce s-a întâmplat cu un cuplu care a mâncat 6 luni din tomberon

4649

Fără îndoială, Jen Rustemeyer și soţul ei, Grant Baldwin, s-au expus unor riscuri deloc de neglijat când au decis să se supună experimentului social de a consuma timp de 6 luni doar alimente pe care le găsesc în tomberoane. A rezultat un documentar, „Just Eat It”, care este foarte apreciat şi care evidenţiază risipa de mâncare pe care o fac oamenii astăzi.

În ziua de azi, în care iniţiativele globale de a pune capăt foametei nu au dat roade, procentul alimentelor cumpărate care ajung la coșul de gunoi neatinse sau parţial consumate este de până la 40%. În faţa unor asemenea statistici, cuplul a pornit în acest demers pentru a afla cum și de ce am ajuns în această situaţie.

Mâncarea de care s-au „bucurat” în aceste luni a fost culeasă din tomberoanele supermarketurilor, dar și ale persoanelor particulare. Doar faptul că au găsit atât de multe alimente, pentru o perioadă atât de lungă, spune multe despre consumerism. „Dacă ai vrea să mănânci numai organic, vegan și fără gluten, ar fi posibil prin această metodă”, spune Jen. Cuplul a găsit constant fructe și legume proaspete, aruncate pentru că nu aveau o formă sau o textură perfectă, cartoane de ouă aruncate pentru că ambalajul fusese stricat și produse neexpirate, dar care stăteau la raft, cum ar fi hummusul și ciocolata.

La început, cei doi au resimţit stresul de a nu avea următoarea masă asigurată, pentru că încă nu aveau „experienţă în cules”, dar până în final îşi făcuseră provizii atât de mari, încât îi încurajau și pe prietenii lor să ia acasă, când veneau în vizită. Cu toate acestea, grijile nu au dispărut niciodată cu totul.

Un alt lucru pe care l-au observat este că această metodă te obligă practic să mănânci mai mult junk-food, chipsuri, alune, biscuiţi și alte alimente procesate. Consumul de carbohidraţi și zahăr din astfel de bunătăţi a însemnat totodată și luarea în greutate. Ceea ce înseamnă că, atunci când vezi un cerșetor supraponderal pe stradă, nu înseamnă nicidecum că are ce să mănânce și că nu are nevoie de ajutor sau de bani.

Poate cel important lucru pe care l-au aflat  cei doi este cum să „salveze” alimentele într-un mod sigur. Timp de șase luni, cei doi nu au avut nicio problemă de sănătate și au descoperit că datele de expirare de pe ambalaje, chiar și de pe cele perisabile, precum laptele, sunt ultraconservatoare, ceea ce ne determină să aruncăm mai des și să mergem iar la magazin pentru a înlocui ce am aruncat.