Dieta miraculoasă care previne crizele de epilepsie

5587

În timp ce neurologii cunosc faptul că dieta ketogenică reduce crizele epileptice la pacienţii care sunt rezistenţi la tratamentul medical, felul în care funcţionează a fost întotdeauna un mister.

Dar astăzi, oamenii de ştiinţă de la Dana-Farber Cancer Institute şi Harvard Medical School au declarat că aceste crize ar putea fi legate de o proteină care modifică metabolismul în creier, motiv pentru care pacienţii răspund atât de bine la dieta ketogenică.

Epilepsia este o tulburare a creierului, în care o persoană suferă convulsii repetate, în timp. Crizele reprezintă episoade de activitate cerebrală anormală şi pot provoca modificări de comportament, conform National Institutes of Health. Boala afectează aproximativ 3 milioane de americani şi 50 de milioane de oameni din întreaga lume, raportează ABC News.

Dieta ketogenică imită aspecte ale înfometării prin forţarea organismului să ardă grasimi în loc de carbohidraţi. Dieta produce corpi cetonici în organism, compuşi organici care se formează atunci când organismul foloseşte grăsimea, în loc de glucoză, ca sursă de energie. Un nivel ridicat de corpi cetonici în sânge reduce frecvenţa crizelor epileptice.

Principiile dietei sunt relativ simple, se bazează pe un conţinut mare de proteine și unul mic de carbohidraţi. Fiind o dietă bazată pe un conţinut crescut de grăsimi, alunele de pădure şi migdalele crude, diverse tipuri de seminţe şi nucile sunt o parte dintre alimentele permise. De asemenea, din dietă nu trebuie să lipsească uleiurile vegetale. Proteine sunt şi ele extrem de importante în acest regim și nu trebuie să lipsească din meniul zilnic. Fibrele şi carbohidraţii trebuie mâncate în cantităţi limitate.