Dr. Oz, avertizat să nu mintă poporul cu televizorul

2336

Faimosul doctor american Mehmet Oz, realizatorul emisiunii ce îi poartă numele, a fost chemat la Washington în faţa unei comisii a senatorilor pe problema protecţiei consumatorilor, să dea socoteală pentru reclama agresivă pe care o face unor suplimente pentru slăbit.

„Bobul de cafea, în cea mai pură formă a sa (n.r. extract din bob de cafea verde), poate deţine secretul pentru scăderea în greutate, pe care îl așteptam de atâta timp”, a declarat Oz, în una din emisiunile sale.

Înainte de extractul de cafea verde, miracolul pierderii în greutate a stat, pe rând, în cetona de zmeură, în fructele acai sau în suplimentele de garcinia cambogia. Toate aceste produse au fost promovate de mai multe ori în timpul emisiunilor sale și au creat o frenezie printre consumatori.

Companiile care produc suplimente alimentare pot susţine despre produse că sunt miraculoase și nu păţesc nimic până când reclamaţii despre efectele negative ajung la Administraţia pentru Alimente și Medicamente. În acest sistem, mesajele media pot infleunţa publicul să accepte sau să respingă un produs. Oz, cu emisiunea sa care este urmărită zilnic de milioane de oameni și cu credibilitatea pe care o are ca profesor la Universitatea Columbia, are o putere de influenţă foarte mare asupra oamenilor de rând, consideră senatorii.

Aceștia l-au întrebat de ce numește anumite suplimente „miraculoase”, dacă nu există studii care să arate acest lucru. Doctorul s-a protejat spunând că nu a luat niciodată bani pentru a face reclame în timpul emisiunii sale și că studiază cu pasiune lucrurile pe care le prezintă și crede în efectele lor. „Aș da audienţei mele același sfat pe care l-aș da familiei mele”, a spus el.

De asemenea, Oz a scos în evidenţă și faptul că nutriţia nu este o știinţă exactă și că multe alte lucruri sunt la fel de criticabile. O mare parte din carieră, Oz și-a petrecut-o sfătuind oamenii să aibă o dietă săracă în grăsimi, însă acum, după ce s-a ajuns la o înţelegere mai complexă a nutriţiei, nu se mai recomandă asta.

„Tu ai multă putere. Știu că îţi iei treaba în serios, că îţi pasă de audienţa ta și de sănătatea americanilor. Știu că dai multe informaţii bune într-un stil care este pe înţelesul tuturor. Ești talentat, deștept și antrenat în medicina știinţifică. Dar astăzi am făcut un exemplu din tine tocmai din cauza puterii pe care o ai în acest domeniu. Nu te-am chemat aici să te criticăm. Te-am chemat să discutăm despre o criză reală în protecţia consumatorului”, a declarat sen. McCaskill.

Oz a încheiat mulţumind pentru aprecieri și dând asigurări că va fi mai atent la vorbele sale și își va tempera pasiunea cu care se adresează de multe ori publicului, în încercarea de a la reda speranţa în lupta cu kilogramele și nu numai.

Foto: captură Youtube

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.