Lipsa somnului ne face să poftim alimente grase

205

Numeroase studii efectuate în ultimii 30 de ani au arătat existenţa unei corelaţii între privarea de somn şi luarea în greutate. Însă despre rolul creierului în această corelare nu se ştiau prea multe.

Matthew Walker, profesor de neuroştiinţe la Universitatea Berkeley (California, SUA) a publicat un studiu în jurnalul Nature Communications, care a arătat că odihna ne influenţează alegerile în ceea ce priveşte mâncarea.

Se pare că "centrii de recompensă" din creierele noastre răspund mai puternic la mâncăruri grase şi dulci, atunci când nu am dormit suficient. De asemenea, spune Walker, atunci când suntem obosiţi, tindem să facem alegeri mai puţin "raţionale" (şi mai bazate pe impuls), poate şi ca urmare a faptului că, atunci când nu dormim suficient, cortexurile insular şi frontal, care sunt responsabile de "alegerea hranei dezirabile" sunt în mod vizibil mai puţin active.

Corpul nostru funcţionează optim timp de 16 ore înainte ca creierul să aibă nevoie de somn, mai explică Walker, citat de The Atlantic. Odată depăşit acest interval, organismul intră într-o stare de stres, în care alimentele dense din punct de vedere caloric par mai de dorit, din punct de vedere al autoconservării.