Nopţile pierdute de copii şi adolescenţi au efecte negative

631

Adolescenţii care pierd nopţile jucându-se la computer, navigând pe internet sau trimiţând sms-uri, pot avea dificultăţi în procesul de învăţare, oscilaţii ale stărilor sufleteşti sau crize de depresie. Riscul apariţiei unor dereglări ale somnului este mai mare în cazul copiilor care se joacă cu telefoane mobile, computere sau alte dispozitive electronice la orele când ar trebui deja să doarmă, decât în cazul celor ce respectă programul de somn.

Concluziile amintite se bazează pe un studiu realizat de Centrul pentru dereglări ale somnului de la Centrul Medical JFK din Edison (SUA).

„Activităţile de acest fel nu încurajează somnul, la fel cum o face cititul unei cărţi sau ascultarea muzicii. Ele stimulează creierul şi micşorează ciclurile normale ale somnului", a declarat dr. Peter G. Polos, conducătorul studiului.

Studiul s-a bazat pe supravegherea activităţilor a 40 de băieţi şi fete cu vârste sub 14 ani, seara, după ce aceştia mergeau în camerele lor pentru a se culca. Băieţii au fost mai înclinaţi să se distreze cu jocuri video, în timp ce fetele au dovedit un interes aparte pentru trimiterea şi primirea de mesaje prin telefon.

Folosirea dispozitivelor electronice la ore târzii din noapte a fost corelată cu apariţia unui deficit de atenţie, a problemelor legate de hiperactivitate şi a funcţionării deficitare a capacităţilor cognitive în timpul zilei, notează HealthDay News.

Jumătate dintre părinţii copiilor care au participat la studiu nu ştiau cu ce se ocupă copiii lor după culcare. Alţii au ştiut, dar au avut o atitudine de nepăsare. „Aceştia gândeau: «Asta e lumea în care trăim… Ce putem să facem?»", a spus Polos. El a vorbit despre „cultura lipsei de somn" caracteristică societăţii actuale şi a accentuat ideea că părinţii trebuie să monitorizeze modul în care propriii copii folosesc dispozitivele electronice şi instrumentele media.

Mesajele prin intermediul telefonului mobil au devenit canalul preferat de comunicare între adolescenţi, conform unui studiu realizat de Pew Research Center. Astfel, 1 din 3 adolescenţi americani trimite peste 100 de sms-uri zilnic.

Părinţii trebuie să ştie ce se întâmplă în viaţa copiilor, a declarat Richard Gallagher, director al Parenting Institute de la Child Study Center, din New York. El a atras atenţia asupra faptului că, în generaţiile anterioare, când nu avea fiecare membru al familiei un telefon mobil, părinţii ştiau mai multe despre viaţa personală a copiilor. Ştiau cine îi sună pe aceştia sau cine vine să îi viziteze.

Polos şi Gallagher au afirmat că efectele pe termen lung ale utilizării dispozitivelor electronice şi media de către copii nu sunt cunoscute. Amândoi au declarat însă că părinţii trebuie să fie vigilenţi şi să discute despre aceste lucruri cu copiii lor, de timpuriu, stabilind reguli clare în privinţa folosirii telefonului, computerului etc.

Rezultatele studiului au fost prezentate, luni, la congresul anual al American College of Chest Physicians care se desfăşoară la Vancouver.