Ce să faci dacă nu îţi face plăcere sportul

1034

Durerea sau neplăcerea cauzate de exerciţiile fizice au o explicaţie genetică în 50% dintre cazuri, arată un nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Iowa. Vestea bună este că oricine poate fi motivat să facă sport, cu ajutorul unor mici trucuri.

Când vine vorba despre exerciţiul fizic, oamenii se încadrează într-una din două categorii: fie le place sportul şi se simt bine după un efort de intensitate medie sau intensă, fie resimt dureri şi ajung să devină sedentari. Cea mai recentă explicaţie în cazul celor din urmă este moştenirea genetică, responsabilă pentru 50% dintre reacţiile fiziologice faţă de efortul fizic.

Astfel, se pare că aceste reacţii genetice ţin de toleranţa scăzută la durere şi efectele asupra organismului, resimţite ca neplăceri (precum transpiraţia sau inflamaţiile), arată psihologul Panteleimon Ekkekakis, unul dintre autorii acestui studiu.

Din fericire, chiar şi cei care resimt neplăcere atunci când fac exerciţii fizice pot trece peste acest impediment pentru a fi în formă. În primul rând, cercetătorii sugerează că a asculta muzică în timpul exerciţiilor fizice îmbunătăţeşte starea de spirit şi ajută la depăşirea stării de oboseală, care determină oprirea temporară sau definitivă a exerciţiilor fizice.

În al doilea rând, a face exerciţii în aer liber, în mijlocul naturii şi înconjurat de culoarea verde are un impact mai mare asupra eficienţei exerciţiilor fizice, în comparaţie cu pereţii de culoare roşie, neagră sau albă din sălile de sport sau de acasă, arată Daily Mail.

Iar în al treilea rând, cercetătorii sugerează că a face sport împreună cu prietenii ne ajută să facem de două ori mai multe exerciţii fizice.