Efectele benefice ale sportului asupra creierului

1820

Persoanele care practică sport și sunt într-o formă fizică bună au o capacitate mult mai bună de gândire, de concentrare și de memorare, în raport cu ceilalţi, susţin cercetătorii americani, citaţi de Reuters.

Studiul arată că exerciţiile fizice cardiovasculare pot indica, la un moment dat, cât de bine va funcţiona memoria ta în viitor”, a declarat coordonatoarea experimentului, dr. Carrington Wendell, cercetător la Institutul Naţional american pentru Îmbătrânire din Maryland.

Cercetarea a curprins un eșantion de 1.400 de adulţi cu vârste cuprinse între 19 și 94 de ani, care au luat parte la Studiul Longitudinal de Îmbătrânire Baltimore. Aceștia au fost rugaţi să meargă, să alerge sau să fugă pe o bandă de alergat, în timp ce un dispozitiv atașat le măsura nivelul de oxigen inspirat și cel de dioxid de carbon expirat. Pe baza datelor oferite de device, experţii au stabilit valoarea indicelui VO2 max, care reprezintă „cantitatea maximă de oxigen folosită de plămâni într-un minut de exerciţii fizice intense”, explică dr. Wendell. Astfel, folosirea unei cantităţi mai mari de oxigen este un indicator al unei stări de sănătate mai bună, punctează expertul. Toţi voluntarii au fost urmăriţi apoi pe parcursul unei perioade de șapte ani. Aceștia au fost rugaţi, de asemenea, să participe la două teste: unul de memorie și unul cognitiv. Dacă la primul exerciţiu au luat parte toţi voluntarii, la al doilea au participat mai puţin de jumătate dintre aceștia.

Rezultatele au arătat o conexiune între activitatea fizică și performanţa cognitivă și cea de memorare. De exemplu, voluntarii de 80 de ani cu o condiţie fizică de două ori mai bună decât restul participanţilor s-au descurcat cu 25% mai bine la testele concentrare și de memorie, au observat cercetătorii.

Studiul a fost publicat în Journals of Gerontology: Series A.