Un studiu demonstrează că lipsa de timp nu este factorul responsabil de absenţa exerciţiului fizic

182

Mai mult timp rezervat pentru exerciţiul fizic – această rezoluţie se regăsește mereu în topul listelor cu promisiuni făcute nouă înșine de Anul Nou. Totuși, de cele mai multe ori, acest obiectiv sfârșește într-o fundătură, iar explicaţia cea mai frecventă este că nu avem timp pentru mișcare fizică. Este doar o scuză însă, pentru că realitatea este sensibil diferită, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor americani.

Avem mai mult timp liber decât credem, dar rareori destinăm exerciţiului fizic câteva minute pe zi, a constatat un studiu al cercetătorilor de la RAND Corporation, din Santa Monica, California.

Studii anterioare au arătat că răspunsul frecvent la întrebarea cu privire la motivele lipsei de exerciţiu fizic ţintește criza de timp. Ocolim activitatea fizică, deși ea se asociază cu un risc și o severitate scăzute ale bolilor cronice (boli cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer), rate mai mici de mortalitate și o bunăstare fizică și mintală mai accentuată. Lipsa activităţii fizice ar putea fi responsabilă de 8% din decesele anuale din SUA.

Pentru a verifica dacă penuria de timp liber reprezintă un pretext sau un motiv real de omitere a exerciţiului fizic din agenda noastră, cercetătorii au apelat la o bază impresionantă de date culese de Biroul de Recensământ al SUA. De ani de zile, acest birou face sondaje telefonice în care chestionează zeci de mii de subiecţi (care au vârsta de minim 15 ani) asupra modului în care și-au petrecut, minut cu minut, ultimele 24 de ore. Analizând răspunsurile a peste 32.000 de persoane, cercetătorii RAND au descoperit că americanii au, în medie, peste 5 ore de timp liber pe zi. Bărbaţii se bucură mai mult timp liber decât femeile, iar vârstnicii de mai mult timp decât cei tineri, femeile afro-americane reprezentând categoria cugrila de timp liber cel mai puţin timp liber. Totuși, niciunul dintre participanţii la sondaj nu a avut mai puţin de 4,5 ore de timp liber pe zi, indiferent de vârstă, sex, venit sau etnie.

Cercetătorii au inclus în categoria timpului liber minutele și orele folosite pentru socializare, exerciţiu fizic, relaxare, vizionarea programelor TV, navigare pe dispozitive digitale, conversaţii cu prietenii, călătorii de plăcere și frecventarea cursurilor legate strict de interesul personal. De asemenea, au exclus activităţi precum munca, inclusiv cea din gospodărie, cumpărăturile, dușul sau îngrijirea copiilor.

Surprinzător (sau poate nu), deși media de timp liber a fost de peste 300 de minute pe zi, rareori subiecţii au alocat măcar 30 de minute din acest timp exerciţiului fizic, demonstrând astfel că sedentarismul nu are ca explicaţie lipsa timpului liber. De altfel, cercetătorii spun că a cheltui zilnic 20-30 de minute cu activitate fizică reprezintă un obiectiv ușor tangibil, care nu compromite activităţile legate de muncă, gospodărie sau familie, chiar dacă felia zilnică de timp liber nu ar fi atât de generoasă pe cât a dovedit studiul că este.

Principalul vinovat pentru lipsa exerciţiului fizic s-a dovedit a fi ecranul. Majoritatea subiecţilor și-au petrecut mare parte din timpul liber vizionând programe TV sau în faţa calculatorului sau a telefonului.

„Am fost sincer surprinsă de câte ore din timpul liber sunt petrecute zilnic în faţa ecranelor”, a declarat Deborah Cohen, care a coordonat studiul. Pentru unele persoane, în special femei, lipsa exerciţiului fizic mai are încă o explicaţie: „aproape tot timpul lor liber este seara, după o zi de lucru, de rezolvat treburi casnice și de îngrijit copiii. S-ar putea să fie obosite. Poate nu are cine sta cu copiii. Nu există o sală de gimnastică în apropiere sau costă prea mult, iar parcurile și centrele de recreere sunt închise”, explică Cohen, subliniind că este nevoie ca oamenii au nevoie să le fie înlesnită decizia de a dedica mai mult timp exerciţiului fizic.