Studiu: afinele sunt fructele minune care menţin mintea tânără

78

Femeile care mănâncă multe afine şi căpşuni experimentează un declin mental mai lent, odată cu înaintarea în vârstă, comparativ cu femeile care consumă mai puţine fructe bogate în flavonoizi, spune un studiu american publicat în Annals of Neurology, conform AFP.

Bazat pe un sondaj a mai mult de 16.000 de femei, din 1976 până în 2001, care au completat chestionare privind obiceiurile lor regulate de sănătate, rezultatele au arătat că în cazul celor care au mâncat cele mai multe fructe de pădure, declinul cognitiv a întârziat cu până la 2,5 ani.

„Noi oferim primele dovezi epidemiologice că fructele de pădure pot încetini progresia declinului cognitiv la femeile în vârstă", a declarat Elizabeth DeVore, doctor la spitalul Brigham şi la Harvard Medical School din Boston, Massachusetts.

„Descoperirile noastre au implicaţii semnificative în domeniul sănătăţii publice, întrucât creşterea aportului de fructe de pădure este o modificare destul de simplă de alimentaţie, pentru a testa protecţia cognitivă la adulţi."

DeVore a adăugat că rezultatele sunt de o importanţă deosebită în circumstanţele în care, la nivel global, îmbătrânirea populaţiei este în creştere.

Numărul de americani cu vârste de peste 65 de ani a crescut cu 15% din 2000 până în 2010, în conformitate cu US Census. Iar până în anul 2060, România va ajunge pe locul 2 în topul ţărilor cu populaţia cea mai îmbătrânită, conform celor mai recente statistici de la Eurostat, agenţia de statistică a Uniunii Europene.

Robert Graham, un internist la New York Lenox Hill Hospital, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că „aş recomanda tuturor pacientilor, la orice vârstă, să mănânce mai multe fructe de pădure pentru că sunt o modalitate uşoară, hrănitoare şi delicioasă de a păstra funcţia creierului."

Flavonoidele sunt antioxidanţi care se găsesc în fructe de pădure, mere, citrice, ceai şi ceapă, iar cercetările anterioare au arătat că pot reduce riscul de boli de inimă, diabet şi cancer.