Studiu: Bărbaţii narcisiști își pun sănătatea în pericol

92

Narcisismul poate avea efecte negative asupra sănătăţii bărbaţilor, arată un studiu realizat de Sara Konrath, psiholog la Universitatea din Michigan.

Konrath și colegii ei au examinat infleunţa narcisismului asupra nivelului de cortisol din salivă, luând mostre de la 106 studenţi. Cortisolul este un bun indicator pentru stres psihologic.

Pentru a măsura narcisismul elevilor, ei au fost rugaţi să completeze un chestionar care măsoară 5 componente ale personalităţii narcisiste. Două dintre ele sunt considerate negative și nesănătoase, iar celelalte trei, autoritatea, superioritatea și admiraţia de sine, sunt bune și sănătoase.

Rezultatele au arătat că aspectele negative ale narcisismului sunt întradevăr legate de un nivel ridicat de cortisol, iar în cazul bărbaţilor este de două ori mai ridicat decât la femei.

Cortisolul este un hormon care arată cât de pregătit este corpul uman să răspundă unei ameninţări, spune Konrath. Dacă nivelul de cortisol este mereu ridicat, în lipsa unei ameninţări, poate duce la probleme pe termen lung, cum ar fi creşterea tensiunii arteriale, a glicemiei și apariţia obezităţii.

Surse: Univ Michigan, CNN