Studiu Harvard: Jumătate din cazurile de cancer ar putea fi prevenite

1415

Dacă oamenii ar adopta un stil de viaţă sănătos, atunci jumătate din totalul deceselor provocate de cancer și aproape jumătate din toate diagnosticele de cancer ar putea fi prevenite, potrivit unui nou studiu realizat de Școala de Sănătate Publică de la Harvard.

Cercetătorii au încercat să identifice posibile corelaţii între un stil de viaţă sănătos – fără fumat, alcool nu mai mult de un pahar pe zi, menţinerea unui indice de masă corporală între 18,5 și 27,5, exerciţii aerobice în fiecare săptămână constând în cel puţin 75 de minute de intensitate crescută  sau 150 de minute de intensitate moderată – și incidenţa apariţiei cancerului.

Ei au descoperit că deprinderile sănătoase de viaţă ar putea avea un efect major asupra prevenirii anumitor tipuri de cancer, în special cancerul pulmonar, cancerul de colon, cancerul de pancreas și cancerul renal. Extrapolând rezultatele la întreaga populaţie a SUA, s-a estimat că 41% din cazurile de cancer și 59% din decesele de cancer survenite la femei ar putea fi prevenite. În cazul bărbaţilor, rezultatele ar fi și mai bune, în sensul că 63% din cazurile de cancer și 67% din decese pot fi prevenite. „Nu trebuie să ignorăm cunoștinţele pe care le-am acumulat în ultimii zece ani sau în ultimii 100 de ani”, a declarat autorul principal al studiului, Mingyang Song, cercetător în cadrul Departamentului de Nutriţie, într-un interviu acordat The Washington Post. „Ar trebui să folosim aceste cunoștinţe… pentru a îmbunătăţi eforturile actuale de prevenire a cancerului”.

Studiul, publicat în JAMA Oncology, a fost însoţit de un editorial explicativ, în care coautorul studiului, profesorul Graham Colditz, specialist în epidemiologie, a menţionat că problema cancerului nu este una strict asociată hazardului și nici nu ar trebui să așteptăm noi descoperiri medicale pentru a face schimbări majore care să ducă la înfrângerea epidemiei de cancer. Mai degrabă, spune profesorul, „trebuie să îmbrăţișăm oportunitatea de a reduce riscurile de dezvoltare a bolii prin punerea în aplicare a unor strategii eficiente de prevenire și de schimbare a stilului de viaţă”. Profesorul sugerează chiar câteva idei concrete de politică publică care, odată implementate, ar putea duce în mod semnificativ la reducerea incidenţei cancerului. Printre acestea menţionează taxele pe ţigări, subvenţiile acordate pentru fructe, legume și cereale integrale sau ore de educaţie fizică de calitate, efectuate în școli. Este recomandată, într-un sens mai larg, chiar reducerea disparităţii veniturilor, una dintre cauzele majore care fac ineficiente eforturile depuse în lupta împotriva cancerului.

Rezultatele studiului, bazat pe ideea de prevenire, contrastează cu rezultatele unui alt studiu din 2015, raportat pe larg în mass-media, care a sugerat că cele mai multe tipuri de cancer sunt cauzate de mutaţiile aleatorii ale celulelor și, prin urmare, nu pot fi prevenite. Mai precis, tipurile de cancer ar fi doar consecinţa unei oarecare lipse de noroc, iar măsurile de prevenire ar avea un impact foarte scăzut. Această concluzie, destul de comodă fiindcă degrevează de responsabilitate fiinţa umană, nu ajută cu nimic nici în sensul prevenirii și nici al tratării bolii, indiferent de gradul de eficienţă al acestor soluţii. Noua cercetare, împreună cu altele care converg în aceeași direcţie, sugerează că omul are totuși un rol de jucat în propria sănătate, având ocazia de a-și limita, pe cât posibil, propriile riscuri.